Článek
Mezi původní složky punče patřil alkohol, cukr, citron, voda, čaj a koření, kam patří skořice, hřebíček, zázvor, kardamom či vanilka. Dnes se často toto koření doplňuje i o badyán.
Pokud se punč podává na párty, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly a většinou se vyrábí z rumu. To ale není pravidlem. Může obsahovat i víno, gin, bylinné likéry, případně i jiný alkohol. Přičemž lihovina se do horkého punče nalévá jako poslední, aby alkohol i jeho aroma nevyprchaly.
Vánoční punč
| INGREDIENCE |
|---|
| 200 ml rumu |
| 500 ml bílého vína |
| 500 ml pomerančového džusu |
| 1 celý pomeranč (125 g) |
| 1 citron (100 g) |
| 5 hřebíčků |
| 3 celé badyány |
| 100 g cukru |
| 3 celé skořice |
POSTUP:
- Pomeranče a citrony vybírejte v co nejlepší kvalitě. Nechceme přece, aby se nám do tak lahodného punče louhovaly chemikálie. Oboje nakrájejte na plátky.
- Do hrnce dejte pomerančový džus a přidejte koření – badyán, hřebíček a celou skořici.
- Přidejte také cukr a nechte pomalu dojít až k varu.
- Pak přidejte víno a opět prohřejte, ale nenechávejte bublat. Nakonec přidejte ještě rum a už nevařte!
Tip! Lze udělat i s červeným vínem.
Vánoční punč s bylinným likérem

Vánoční punč
| INGREDIENCE |
|---|
| 500 ml Becherovky Original |
| 1 směs koření na punč |
| 1 l jablečného moštu |
| šťáva ze 3 citronů |
| 2 lžíce medu |
| 20g másla |
POSTUP:
- Do většího hrnce nalijte mošt a citronovou šťávu, vhoďte koření na punč a přiveďte k varu.
- Stáhněte teplotu, vyjměte sáček s kořením, přidejte med a máslo, nalijte likér a prohřejte za stálého míchání.
- Punč servírujte do hrnků a ozdobte plátkem jablka.
Vánoční punč bez alkoholu
| INGREDIENCE |
|---|
| 500 ml pomerančového džusu |
| 200 ml jablečného džusu |
| 1 celý pomeranč (125 g) |
| 1 citron (100 g) |
| 5 hřebíčků |
| 3 celé badyány |
| 100 g cukru |
| 3 celé skořice |
| pár kapek rumové esence |
POSTUP:
- Dejte všechny suroviny do hrnce a nechte prohřát.



