Hlavní obsah

Předvánoční půjčky se mohou prodražit. Na co si dát pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčku na vánoční dárky si podle České bankovní asociace plánují vzít zhruba tři procenta Čechů. Číslo je to nízké jen zdánlivě, jelikož znamená statisíce lidí v produktivním věku. Pokud si úvěr na Vánoce vezmou, měli by si dát pozor na několik věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Splátka půjčky například neobnáší jen úroky, nýbrž ještě další poplatky. Pro posouzení toho, kolik bude v důsledku stát, se využívá ukazatel RPSN.

To je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů. Vypovídá o všech položkách včetně poplatků za čerpání půjčky, zpracování žádosti o půjčku nebo za vedení účtu k úvěru. Jde zkrátka o procentuální podíl, který spotřebitel zaplatí během roku na celkové hodnotě půjčky.

„Čím je RPSN nižší, tím je vlastně půjčka levnější. Na vánoční dárky si lidé berou menší půjčky, které ale mají RPSN poměrně vysoké, a nakonec se tedy dost prodraží,“ upozornil Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

Firmy chtějí lidi spíše přijímat, ale optimismus šéfů ochabuje

Ekonomika

Dodal, že tyto nižší půjčky navíc bývají spojeny s velkými pokutami či poplatky za nesplácení.

Podle Petra Jermáře z portálu Banky.cz některé úvěrové společnosti lákají lidi na bezúročné půjčky. A právě zde hraje ukazatel RPSN velkou roli.

„Namísto úroků si poskytovatel účtuje poplatky. Půjčku zdarma poznáte podle RPSN 0 %. Vedle RPSN se však do ceny úvěru může promítnout i nějaká ta sankce. Typicky úrok z prodlení, ale někdy i za předčasné splacení či mimořádnou splátku,“ podotkl.

Anketa

Půjčovali jste si v posledních pěti letech peníze na Vánoce?
Ano, bohužel opakovaně.
3,3 %
Ano, ale naštěstí jen jednou.
1,2 %
Ne, nebylo to potřeba.
95,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 930 čtenářů.

Pozor na mikropůjčky

U půjček zdarma je podle Jermáře potřeba dávat si pozor i na dobu splatnosti. Někde ji nastavují jen na čtrnáct dnů, jinde na měsíc. „Proto musíte už při podpisu smlouvy mít jasno, z čeho ji do smluveného data vrátíte. Jakmile totiž lhůtu překročíte, věřitel si začne účtovat sankce,“ varoval.

Některé půjčky, hlavně ty malé do dvaceti tisíc korun, mohou na první pohled vypadat velmi přátelsky. Jde přece o malý obnos, takže se může zdát, že splácení nebude nic náročného. „Opak je ale pravdou. Mikropůjčky jsou zatíženy extrémním úrokem, a tak jde často o ty nejdražší půjčky vůbec. Počítají totiž s tím, že nebudete schopni zaplatit pokaždé správně a mají na to nastavené pěkně tučné poplatky,“ řekl Kaňok.

„Pokud navíc splátku zapomenete poslat a ani se předem neozvete, počítejte ještě s velkou pokutou. Snadno se tak může stát, že místo deseti tisíc korun splácíte několikanásobek,“ uzavřel.

Za hypotéky s dlouhou fixací si lidé připlatí, celkově sazby stagnují

Finance

Reklama

Související témata:
Roční procentní sazba nákladů (RPSN)

Výběr článků

Načítám