Hlavní obsah

Firmy chtějí lidi spíše přijímat, ale optimismus šéfů ochabuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku je dlouhodobě nejnižší v Evropské unii. Volných pracovních míst je stále výrazný nadbytek a schopných pracovníků se zvlášť v některých oborech nedostává. I v příštích roce chtějí zaměstnavatelé spíše přijímat nové lidi, než by rozdávali výpovědi. Celkově je ale optimismus mezi podniky menší.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Výroba montovaných domů

Článek

„Náborové plány firem jsou sice větší než před rokem touto dobou, ale zároveň v porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl počet firem, které plánují propouštět,“ sdělila ředitelka agentury ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

„Nejvyšší optimismus je v sektoru financí, pojištění a nemovitostí a v informačních technologiích. Nejvíce pesimismu pozorujeme ve veřejném sektoru a v průmyslu,“ podotkla.

Populace stárne a do důchodu odchází více lidí, než vychází ze škol
Jaroslava Rezlerová

Z 525 dotazovaných zaměstnavatelů plánuje po Novém roce jednoznačně přijímat 27 procent z nich, naopak 22 procent hodlá propouštět. Zbytek se drží stávajících stavů.

Dokola se hlásí odmítnutí uchazeči. Spolehliví lidé chybí, stěžují si firmy

Ekonomika

Například stavební firmy si navzdory tomu, že se staví méně, počty kmenových zaměstnanců udržují, potvrdila analýza společnosti CEEC Research.

„Firmy obecně zjevně sázejí na nižší inflaci a na předpovědi ekonomického oživení v příštím roce. Potom by mohlo být složité uvolněné pozice včas a na odpovídající úrovni obsadit. Počet volných míst se ovšem meziročně snížil přibližně o desetinu,“ řekl ředitel společnosti Randstad ČR Martin Jánský.

Nejžádanější jsou technici i řemeslníci

Zároveň se globálně potvrzuje přetrvávající nedostatek lidí se znalostmi, které firmy potřebují. Nejvíce se s tím potýkají největší firmy s více než pěti tisíci zaměstnanci – 67 procent jich hlásí, že nemohou dlouhodobě najít dostatek vhodných uchazečů.

Nejvíce firmám chybí pracovníci s technickými znalostmi, s informační a datovou odborností a dále pak zaměstnanci s výrobními a produkčními dovednostmi. Tradičně se nedostává řemeslníků.

„Populace stárne a do důchodu odchází více lidí, než vychází ze škol. Ekonomicky aktivní populace a počet zaměstnanců v Česku se zmenšuje, ale poptávka po zaměstnancích roste. Přitom je stále náročnější vyhledávat zaměstnance v zahraničí, především na řemeslné pozice,“ shrnula Rezlerová.

Podle ní se také více rozchází představy zaměstnanců a zaměstnavatelů, o tom, jak by měla vypadat organizace práce a její odměňování.

Dokola se hlásí odmítnutí uchazeči. Spolehliví lidé chybí, stěžují si firmy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám