Hlavní obsah

Elegantní dekorace pro sváteční čas

Právo, Gisela Růžičková

Už zase slavíme nejkrásnější svátky v roce! U vkusně prostřeného stolu se spoustou milých dekorací a v neopakovatelné atmosféře. Pro tuto výjimečnou příležitost si připravíme elegantní ubrusy, kvalitní porcelán a skleničky z křišťálového skla jako symbol vybraného stolování.

Článek

Nechme se inspirovat působivými nápady na dekoraci a vytvořme si naprosto jedinečnou atmosféru podle svých představ. Proč si letos neudělat Vánoce ve zlato-bílé kombinaci? Vždyť bílá je barvou čistoty, zlatá k Vánocům patří a obě se dají dobře kombinovat s kontrastními barvami a materiály. Vedle nich vynikne trendová béžová, růžová, fialová, bordó, ale i klasická červená a zelená. Nic nezkazíme, budou-li vánoční dekorace elegantní, luxusní a zdobné.

Sváteční nálada je tu

Jaké by to byly Vánoce bez vůně cukroví, ovoce, ořechů a jehličí. Obvykle nechybí ani adventní věnec, živé květiny, purpura, svíčky, svícny, elektrické osvětlení, řetězy, mašle a stuhy, jesličky, lucerny a aromalampy, okenní dekorace, ale hlavně vánoční stromek. Ať už živý, nebo umělý, každý musíme ozdobit.

Jaké zvolit vánoční ozdoby a dekorace? Každý podle svého vkusu. Na výběr máme ozdoby tradiční i neobvyklé, levné i drahé - skleněné, dřevěné, kovové, keramické, slaměné, plastové, háčkované i perníkové. Zvolit můžeme osobitý přístup, ať už jde o barvy, materiály či jejich kombinace.

  • Ke klasickým barvám patří různé odstíny zlaté v matné či lesklé úpravě, ale slavnostně budou vypadat i bílé a smetanové tóny v kombinaci se zelenou a stříbrnou.
  • Ke zlaté lze přidat karamelovou, čokoládovou a fialovou, i když tradiční kombinace je zelená s červenou nebo přírodní béžová s hnědou a bílou.

Kouzlo vyzdobeného stolu

Všichni se těšíme na štědrovečerní večeři, a proto si necháme záležet na výzdobě stolu. Slavnostně upravený stůl sváteční atmosféru ještě více podtrhne. Nešetříme svíčkami, ubrousky, vánočními soškami či dokonce jmenovkami.

Nejdříve prostřeme sváteční bílý ubrus, na němž veškeré ozdoby vyniknou. Může to být rodinný klenot po babičce - krajkový, vyšívaný, háčkovaný nebo damaškový ubrus.

Dalším oblíbeným způsobem úpravy stolu je vrstvení ubrusů, kde na zakrytí plochy stolu postačí jednoduchá bílá látka, na niž položíme menší ubrus v kontrastní barvě nebo ubrus s vánočními motivy. Ale mohou to být i moderní taftové nebo průsvitné šifonové ubrusy s hvězdičkami nebo jinými vánočními symboly.

Pro umocnění vánoční dekorace použijeme stříbrné či zlaté stuhy, ozdoby a svíčky. Aby stůl neztratil své kouzlo, vždy se snažíme spíš o střídmý vzhled vánoční dekorace.

Zazní i květinová symfonie

K oživení interiéru využijeme živé rostliny, vždyť aranžování hrnkových květin nebo květin do vázy není nic neobvyklého. Své udělá i jeden jediný květ doplněný vhodnou zelení. Při aranžmá je rostlina vždy na prvním místě.

Slavnostní náladu v interiéru pomohou vytvořit vánoční hvězdy. Patří mezi květinové dekorace, na něž bychom neměli v tomto období zapomínat. S patřičnou dávkou kreativity a důrazu na detail se v interiéru stávají výraznými dominantami. Vánoční hvězda rozzáří interiér v temperamentně červené či elegantní krémové barvě vrcholných listů, v různých tvarech a velikostech. Proč? Má luxusní i slavnostní vzhled, který ji předurčuje pro nádherné dekorace a všechny předpoklady pro velké slavnostně elegantní aranžmá ve vysoké váze či drobnou delikátní ozdobu stolu.

Právě o Vánocích se pokusíme sladit rostliny, barvy a doplňky tak, abychom dosáhli harmonického celku s ostatními dekoracemi v bytě. V každém interiéru zabere jednoduchá květinová dekorace v různých variacích a velikostech. Pro výzdobu slavnostního stolu vsadíme na klasické, luxusní či moderní aranžmá, vždy záleží na stylu interiéru.

Zář světelných dekorací

Vánoce si nedovedeme dost dobře představit bez stromečku, cukroví, kapra, stejně tak jako bez ozdobných světel. Světelné dekorace v interiéru i v exteriéru mají jedinečné kouzlo. Na výběr máme jednoduché světelné řetězy, které vždy zpříjemní a umocní vánoční atmosféru. Zavěsit je můžeme na stromeček i do okna. Venkovními řetězy ozdobíme balkony i okenní dekorace. Dnes už jsou na trhu vedle elektrického osvětlení i chytré LED diody, které se nezahřívají a jsou šetrné k životnímu prostředí.

K Vánocům patří tradice
Na Štědrý večer rozkrajuje jablko nejstarší u stolu. Hvězdička znamená pevné zdraví, křížek nemoc.
Oblíbené je pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů po vodě s malou svíčkou uprostřed. Prozradí nám, zda se budeme držet doma, nebo se vydáme na cesty, a také čeká-li nás dlouhý život nebo nepříjemnosti.
Pomalu se obnovuje tradice vlévání roztaveného olova do vody. K dostání jsou miniaturní soupravy, které zpestří sváteční večer. Z roztodivných tvarů olova budeme hádat, co nás čeká.
Na slavnostním stole se mnozí z nás těší z křehké krásy barborek - rozkvetlých větviček třešně utržených na svatou Barboru (4. 12.), které symbolizují nezadaným dívkám svatbu. Podobnou službu jako barborky mohou udělat rozkvetlé větvičky forsythií (zlatic, tzv. zlatého deště).
Aby se držely peníze celé rodiny v příštím roce, dáme každému pod talíř svátečního stolu kapří šupiny.
Během štědrovečerní večeře nevstáváme, aby nás podle pověry nestihla nemoc. Po večeři odcházíme od stolu raději všichni najednou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vyrobit nápaditý balicí papír

Při procházce přírodou nás upoutávají krásné barvy spadaných listů. S jejich pomocí si můžeme vyrobit originální balicí papír s podzimními motivy technikou...

Výběr článků

Načítám