Hlavní obsah

Lesy jsou hlídané před zloději vánočních stromků

– Hradec Králové

Zloději vánočních stromků to letos nebudou mít tak jednoduché. Státní podnik Lesy České republiky (LČR), kterým patří polovina lesů v zemi, před nimi začal totiž hlídat mladé lesní porosty. Některé stromky budou lesníci dokonce stříkat speciálním roztokem, který není vidět a v chladu ani cítit. Zapáchá až při pokojové teplotě.

Foto: Profimedia.cz

S pilou do lesa? To by si měl letos každý dobře promyslet

Článek

Sdělil to mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Informoval, že v rámci prevence se budou lesníci častěji pohybovat v místech, která by zloděje mohla nejvíce lákat. Občas také ze stromků odstraní některé boční větve nebo nastříkávají větve a kmínek barevným sprejem. "Dohled bude v nepravidelnou denní i noční dobu, v pracovních dnech i o víkendech. V případě potřeby spolupracujeme s policií," uvedl s tím, že zloděj při krádeži stromku riskuje pokutu až 15 000 korun.

V posledních letech je naprostá většina stromků pro vánoční trh pěstována na plantážích mimo les. Samotné Lesy ČR mají podle Boublíka k dispozici jen velmi omezený počet vánočních stromků z nutných prořezávek při výchově mladých porostů. Vyřezávají se například stromky, které musejí ustoupit růstu kvalitnějších stromů.

Ceny stromků by měly zůstat na loňské úrovni

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milión živých vánočních stromků. Stromků by měl být letos v Česku dostatek, ceny by měly zůstat na loňské úrovni, uvedl nedávno předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karel Michalík. Stromky z plantáží mají oproti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena.

Cena dvoumetrové kavkazské jedle by se na stáncích měla podle Michalíka pohybovat od 500 do 1000 korun, smrku pichlavého mezi 400 a 500 korunami, smrku ztepilého od 300 do 400 korun. Borovice pak letos přijde kupujícího na 300 až 500 Kč. Přes vyšší cenu dlouhodobě roste poptávka po jedlích. Většina jedlí se do Česka dováží, zejména z Dánska a Německa.

Reklama

Související články

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám