Hlavní obsah

Pohyblivý betlém z Liberce má už 570 figur. Řezbář na něm pracuje od roku 1973

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně měl se životem úplně jiné plány. Když na začátku sedmdesátých let minulého století přišel Jiří Petrů do Liberce, doufal, že v místním Slovanu naváže na rozjetou kariéru druholigového fotbalisty. V Liberci se ale všechno seběhlo jinak.

Pohyblivý betlém z Liberce. Jiří Petrů na něm pracuje od roku 1973Video: Michael Polák, Právo

 
Článek

Kvůli lásce, jež nakonec stejně nedopadla, se Petrů sportu vzdal, začal pracovat jako strojní mechanik a také si lámal hlavu s tím, co bude dělat ve volném čase po práci.

Nakonec to vyřešil. „Po večerech jsem začal dlabat,“ vzpomíná na své řezbářské začátky dnes osmdesátiletý tvůrce. Nejdříve vyřezával různé reliéfy nebo razidla. V roce 1973 ale pod jeho rukama vznikly také figurky tří králů. „A tam to začalo. Řekl jsem si, že udělám celý malý betlém. Ke třem králům jsem přidělal další figurky, a protože pocházím z Telče, tak jsem přidělal i kulisy inspirované telčským náměstím,“ popsal Právu řezbář.

Několik malých motorů

Pointa tohoto příběhu tkví v tom, že Petrů se ve své nové zálibě našel a svůj betlém rozšiřuje každý rok. Letos je to přesně 50 let, co na něm začal pracovat. Jeho původně malý betlém má na délku už sedmnáct metrů, obsahuje zhruba 570 figur. „Více než polovina z nich je pohyblivých. Celou kompozici totiž pohání několik malých motorů,“ vysvětluje Petrů.

Foto: Michael Polák, Právo

Figurkou jednoho ze tří králů to všechno začalo. Další figury vyřezává Jiří Petrů (na snímku) už 50 let

Truhláři v betlému tak opravdu hoblují dřevo, tkadlec tká, kovář tepe kovadlinu, vinař lisuje víno, umělec vytesává sochu, řezník seká maso, děti se točí na kolotoči, další figura pomyslně tluče máslo v máselnici a k telčským kulisám přijíždí povoz se zapřaženými koňmi. Součástí betlému jsou pochopitelně i jesličky s malým Ježíškem nebo výjevy jako příchod tří králů či poslední večeře Páně.

I dláta si vyrobil sám

Všechno přitom Jiří Petrů vyřezává ručně, nepoužívá vůbec žádné stroje, jen sadu malých dlát, která si sám vyrobil. Pro betlém si už na začátku pronajal sklepní místnost v paneláku, kam se jako družstevník kdysi nastěhoval. A protože se mohutná kompozice nedá jen tak složit a přenést na jiné místo, betlém má ve sklepě i dál.

Sklep v Liberci ukrývá skvost mezi betlémy. Řezbář na něm pracuje už 47 let

Koktejl

Obdivovat jeho dílo jezdí do sklepa paneláku každoročně stovky lidí, často i celé školy – a kniha návštěv je plná obdivných zápisů. Nechybí ani vzkazy od lidí z tak exotických destinací, jako je Indie, Japonsko nebo Indonésie. Na prohlídku pohyblivého betlému mohou lidé přijít i letos. Na liberecké adrese Na Jezírku 626 bude pan Petrů vítat hosty každý den od 21. do 30. prosince mezi 14. a 17. hodinou, na jiném termínu je potřeba se domluvit (tel. 739 828 012).

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic je kronikou plnou zajímavých osobností

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám