Hlavní obsah

Pánve pro každou příležitost

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se období Vánoc, které je u nás tradičně ve znamení zvýšené aktivity v kuchyni. Adventní čas a zejména pak samotné sváteční dny vybízejí k tomu, aby i tzv. sváteční hospodyně navlékly zástěry a pustily se do pečení, vaření a smažení. Jedním z nejčastěji používaných pomocníků budou nepochybně pánve. Pojďme si proto zopakovat, k jakému účelu se která nejlépe hodí.

Foto: Profimedia.cz

Při výběru pánve nepodceňme hlavně její velikost. Ideální je průměr 26 až 28 cm. Na takovou se už bez potíž vejdou čtyři běžné porce masa.

Článek

V současné době lze na trhu objevit pánve určené k rozličným způsobům tepelné úpravy pokrmů. Je možné na nich smažit, ale též dusit, grilovat, a dokonce i standardním způsobem vařit.

„Dnes výrobci nabízejí různé potahy pánví. Keramiku, titan, různé barvy, nepřilnavý povrch. Z mého pohledu je to ovšem spíše marketing. Na teflonové povrchy se pokrmy nepřichytávají, jsou proto nejlepší na těsta, masa, rychlé restování bez tuku. Vyžadují šetrné zacházení. Pro domácí použití jsou fajn. V práci ale i já osobně používám na pastu a jiné restování klasiku - ocelové pánve, hlavně bez šroubků, tzn. celoblok,“ doporučuje René Vokurka, šéfkuchař sítě restaurací Pizza Coloseum a Coloseum Catering.

„Všeobecně - na slabém dnu musíte restovat rychle, na silném dnu dlouho. Co se týče litiny, je těžká a spíše na zahradu na živý oheň. Tam funguje dobře. A Rolls Royce mezi pánvemi? Měděné leštěné - v tom je škoda i vařit,“ dodává s mírnou nadsázkou.

Každá pánev pro jiný typ přípravy - radí Dominik Branyš z Počernického pivovaru Panský Dvůr
Nepřilnavé pánve jsou výborné pro restování snadno přilnavých pokrmů, jako jsou bramboráky, palačinky nebo ryby. Na nepřilnavých pánvích nejraději dělám rybí filety i s kůží (např. candáta).
Grilovací pánve jsou nezbytnou součástí dobrých steaků a dají se využít na grilovanou zeleninu, která vypadá velice lákavě. Na grilovacích pánvích nejradši opékám hovězí roštěnec, vepřovou krkovici a samozřejmě středomořskou zeleninu (cuketa, lilek, paprika).
Pečicí pánve jsou ideální pro úpravu velkých mas nebo celých kusů. Principem je, že se maso zprudka zatáhne na rozpálené pánvi a poté se vloží i s pánví do trouby, kde lze maso péct pomalu a tím se nevysušuje. Pečicí pánev je nejlepší na větší kusy masa, které mají málo tuku, protože se snadno nevysuší. Je dobré je péct pomalu, na málo stupňů, tak maso zůstane krásně šťavnaté.
Pánve wok jsou spojeny především s asijskou kuchyní, běžně se pánev WOK používá na otevřeném ohni kvůli optimálnímu rozložení tepla, ale máme i pánve wok, které jsou přizpůsobeny na indukci. V pánvi wok nejraději vařím nudle (pad thai) - s pánví se výborně manipuluje, je lehká se silnou rukojetí a velkým obsahem, tudíž se krásně promíchají všechny suroviny.

Podle typu sporáku

Při výběru správného typu pánve se musíme orientovat především podle typu sporáku, na kterém budeme pánev používat. Není velká potíž se sporákem plynovým, elektrickým nebo se sklokeramickou deskou. Jistý zádrhel může nastat při hledání pánve pro indukční varnou desku. V takovém případě se vyhneme keramickým pánvím.

Na velikosti záleží (... a na hloubce taky)

Jedním z hlavních hledisek výběru pánví je jejich velikost a v některých případech také hloubka. Obecně platí, že čím větší, tím lepší. Ideální průměr je 26 až 28 cm, na tyto rozměry se také nejsnáze shánějí pokličky. Větší rozměr je praktický už jenom proto, že na větší pánev se vejde více potravin, které tak lze připravit najednou.

U pánví, na kterých se bude mj. vařit, je důležitá rovněž hloubka. Opět kvůli objemu.

Praktické drobnosti

Kovuvzdorný povrch - na trhu jsou pánve s nepřilnavým povrchem, který je ovšem odolnější než klasický teflonový. Občasné použití kovové obracečky nebo vidličky jej tudíž příliš nepoškodí.

Tepelně izolovaná rukojeť - u pánví, které hodláme vkládat do trouby, rozhodně budeme potřebovat žáruvzdorné držadlo, které se ve vysokých teplotách neroztaví.

Termobod - je zabudovaný do madel některých pánví a má podobu červeného kolečka. To signalizuje, kdy je pánev dostatečně vychladlá, aby ji bylo možné v klidu umýt bez rizika zbytečně nadměrného opotřebení, jež by mohl způsobit velký teplotní rozdíl.

Poklička - zatímco někteří výrobci pánve prodávají už rovnou s pokličkou, mnoho se jich prodává standardně bez ní. Poklička se vyplatí nejenom kvůli úspoře energie, ale i z ryze praktického hlediska - olej při smažení neprská po celém sporáku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám