Hlavní obsah

Obamovi zřejmě stráví Vánoce na prezidentově rodné Havaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honosné předměstí Honolulu se znovu připravuje na invazi novinářů, kameramanů a tajných agentů. Možná tam stráví Vánoce, jelikož totéž chce učinit americký prezident Barack Obama s rodinou, i když Bílý dům to zatím oficiálně neoznámil.

Článek

Stejně mlčenlivá zůstává i havajská guvernérka Linda Lingleová a místní policie. Odjezd Obamů do prezidentova rodiště by totiž mohla zpozdit parlamentní debata o zdravotní reformě.

Mnohé ale nasvědčuje tomu, že přípravy jsou v plném proudu. Všímají si toho zejména obyvatelé předměstí Kailua, kde Obamovi trávili i loňské Vánoce.

"Mluví se o tom, že sem přijedou znovu," řekl realitní makléř John Stallings, který se zabývá prodejem nemovitostí v Kailue. V domech v blízkosti mnohamilionového domu, v němž Obamovi byli loni, prý už začaly přípravy pro ubytování tajných agentů. Podle Stallingse se mluví o tom, že Obamovi přijedou 23. prosince.

Pokud tomu tak bude, bude Obama trávit dovolenou ve svém rodišti poprvé jako prezident a také poprvé v době, kdy už tam nemá žádné žijící příbuzné. Žila tam jeho babička, která zemřela dva dny před Obamovým zvolením. Jeho sestra se pak odstěhovala do Washingtonu.

Obamovi budou asi v sídle na pobřeží jako loni

Na Havaji se předpokládá, že Obama s manželkou a dvěma dcerami přijede znovu do sídla na pobřeží, v němž strávili dovolenou i loni. Dům leží na úpatí pohoří Koolau a od centra Honolulu je vzdálen asi půlhodinu jízdy autem. Je v něm pět ložnic, leží ve slepé uličce, na jedné straně je potok a na druhé pláž. V sousedství jsou další honosná sídla. Jedno z nich je na prodej za skoro 13 miliónů dolarů (230 miliónů korun).

Nejbližší sousedi se příjezdu Obamových nijak neobávají. "Nebyl s nimi žádný problém. Bylo to pěkné být tu společně," řekla jedna z nich Lisa Kiakonaová. Zato Kern Rogerson je mírně znepokojen, protože pravidelně jezdí na kajaku kanálem Kawainui. Když tu byli Obamovi loni, bránila mu ochranka používat ulici, v níž prezidentské sídlo stojí. Uznává ale, že "důležitější je zajistit prezidentovu bezpečnost". "Pro nás to bude malá oběť," řekl.

Demokrat z Havaje Brian Schatz řekl, že pro mnoho Havajanů budou Vánoce těžké, protože i tam doléhá ekonomická krize. Prezident je prý v rodišti stále oblíben, ale očekává se, že si bude chtít udržet přísné soukromí a neobjeví se na veřejnosti. Vůdce Republikánské strany na Havaji Jonah Kaauwai sice návrat Obamy do rodiště vítá, ale hlad po něm podle něj kvůli jeho politice opadl.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší vánoční hi-tech dárky

Výrobci z celého světa se každý rok snaží obohatit svět elektroniky, počítačů a mobilních telefonů o co možná nejzajímavější přístroje. Výběr toho nejlepšího...

Výběr článků

Načítám