Hlavní obsah

Nejlepší vánoční hi-tech dárky

Novinky, Miloslav Fišer

Výrobci z celého světa se každý rok snaží obohatit svět elektroniky, počítačů a mobilních telefonů o co možná nejzajímavější přístroje. Výběr toho nejlepšího vánočního dárku pro naše nejbližší tak nemusí být vůbec jednoduchý, a to ať už se bavíme o notebooku, televizní konzole, fotoaparátu, mobilním telefonu, či o obyčejné počítačové myši.

Foto: Profimedia.cz

Vybrat nejlepší dárek pro naše nejbližší není vůbec jednoduché.

Článek

Vybrat vhodný dárek tak, aby udělal co největší radost, je velice složité. Každý člověk totiž preferuje jiné přednosti a vlastnosti. Zatímco někomu stačí, aby mobilní telefon uměl posílat MMS zprávy, jiní se v dnešní době již neobejdou bez dotykového displeje.

Stejně odlišné nároky bude mít každý z nás při výběru jakékoliv jiné elektroniky. Následující vánoční tipy jsou to nejlepší, co se za poslední rok v oblasti elektroniky na českém trhu objevilo.

Miniaturní projektor do kapsy

Miniaturní projektor Dell M109s má rozměry 92 x 104 x 37 milimetrů. I při takto drobné velikosti dokáže projektor vytvořit obraz od 40 centimetrů do 1,5 metru. Což odpovídá televizoru s úhlopříčkou 60 palců. Přitom se model M109s vejde do dlaně.

Hlavní předností zařízení Dell M109s je jeho snadná mobilita. Novinka má hmotnost 360 gramů, což je o 1000 méně, než má běžný projektor. Zařízení dokáže promítat obraz na vzdálenost 60 centimetrů až 2,5 metru.

Foto: Archiv, Novinky

Projektor Dell M109s.

Projektor se připojuje jediným multifunkčním kabelem. V něm je integrován kompozitní a VGA vstup, ale také kabel pro napájení projektoru. Samotný projektor se napájí z připojeného notebooku nebo počítače. Nativní zobrazení s poměrem stran 4:3 vykresluje až 480 000 obrazových bodů, což odpovídá SVGA rozlišení (800 x 600 pixelů). Cena projektoru se pohybuje okolo 11 000 korun.

Česká navigace do auta i pro turisty

Pro automobilové nadšence i turisty je určena povedená navigace Dynavix Delta III. Její hlavní předností je veliký i na slunci dobře čitelný barevný dotykový displej s úhlopříčkou 4,3 palce. Nejen díky němu je ovládání navigace velice jednoduché a intuitivní. Zařízení obsahuje státy celé Evropy, po kterých vás mohou provázet vtipné hlášky českého herce Pavla Lišky. Pokud by vám Liškův hlas nevyhovoval, můžete jako alternativu zvolit povely herečky Ilony Svobodové.

Foto: Novinky

Navigace Dynavix Delta III

Zařízení nabídne všechny pokročilé funkce, jako je například trojrozměrné zobrazení významných kulturních a historických památek, databáze policejních radarů, evidence jízd, výpočet alternativní trasy v případě dopravní uzavírky nebo zácpy, asistent rychlosti, jenž zobrazuje informace o maximální povolené rychlosti a varuje v případě jejího překročení, nebo navigace do jízdních pruhů, která usnadní orientaci na složitějších křižovatkách.

Navigaci je navíc možné v automobilu využívat jako bluetooth handsfree, ke kterému připojíte klidně i několik zařízení najednou. Z mobilu můžete do navigace nechat nahrát všechny kontakty, které poté vytáčíte přímo na dotykovém displeji, aniž byste museli za jízdy ovládat mobil. Nechybí ani integrovaný přijímač RDS-TMC.

Foto: Novinky

Navigace Dynavix Delta III

Společníkem může být navigace Dynavix Delta III také mimo cesty. Obsahuje totiž vestavěné multimediální centrum, díky kterému je možné přímo na displeji zařízení prohlížet fotky, nebo přehrávat hudbu a filmy. Navigace vyjde na necelých pět tisíc korun.

Chytrý telefon s dotykovým displejem

Komunikátor HTC Touch2 je vybaven výkonným procesorem Qualcomm MSM7225, který pracuje na frekvenci 528 MHz. Dostatek výkonu zajišťuje také operační paměť o velikosti 256 MB. Telefon disponuje 2,8palcovým displejem s rozlišením 240 x 320 obrazových bodů.

Foto: Novinky

HTC Mega

Ve výbavě telefonu nechybí ani integrovaný 3,2MPx fotoaparát, vestavěný a GPS modul, nebo podpora bezdrátových technologií WiFi a bluetooth. K internetu se můžete připojit kromě bezdrátových WiFi sítí také díky technologiím UMTS, GPRS, EDGE, HSDPA. Novinka má vnitřní paměť pouze 256 MB, je jí ale možné jednoduše rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: Novinky

HTC Mega

Komunikátor HTC Touch2 je vybaven operačním systémem Windows Mobile ve verzi 6.5. Nechybí ani oblíbené rozhraní Touch Flo, které je poprvé v historii barevné. Dřívější verze byly vždy černobílé. Cena komunikátoru se pohybuje okolo sedmi tisíc korun.

Netbook s rychlým internetem

Povedený vzhled notebooku Toshiba NB200 si získal od zahájení prodeje již velké množství příznivců. Technickými parametry se tento stroj ale výrazně neliší od konkurence. Stejně jako ostatní modely nabídne i on energeticky nenáročný procesor Intel Atom, a to konkrétně model N270 nebo N280.

Foto: Archiv, Novinky

Toshiba NB200

Netbook od Toshiby disponuje 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů. Zajímavá je mimo jiné i výdrž miniaturního laptopu, ten bez elektrické zásuvky vydrží pracovat úctyhodných devět hodin.

Foto: Archiv, Novinky

Toshiba NB200

Ve výbavě netbooku nechybí ani integrovaná webkamera, bluetooth, Wi-Fi, či vestavěný 3G/GSM modul pro příjem rychlého internetu. Dodáván je s přeinstalovaným operačním systémem Windows 7. Cena netbooku Toshiba NB200 se pohybuje pod hranicí deseti tisíc korun.

Luxusní set klávesnice a myši

Zajímavým dárkem pod vánoční stromeček může být také povedený set klávesnice a myši Microsoft Wireless Desktop 5000. Ergonomická klávesnice je navržena tak, aby práce s ní byla co nejpohodlnější.

Tomu dopomáhá například měkká předložka s jemně pogumovaným povrchem. Zajímavé jsou i speciální funkce, jež je možné využívat v operačních systémech Windows Vista a 7, jako je 3D zobrazení otevřených oken nebo snadné otevření aplikací v oblasti rychlého spuštění jedinou klávesou.

Foto: Novinky

Microsoft Wireless Desktop 5000

Součástí setu je samozřejmě také bezdrátová myš, která je navíc vybavena povedenou technologií BlueTrack. Tato technologie vyniká především v situacích, kdy má běžný laserový senzor problém vůbec pracovat, jako je například mramor nebo koberec na podlaze, skleněný stůl, džínové kalhoty, či lesklé dřevo na pracovním stole či barovém pultu. Oproti starším technologiím je modrá LED dioda také méně náchylná k usazování nečistot. Cena setu se pohybuje okolo 1500 Kč.

Největší USB flash disk na světě

Opravdovým fajnšmekrům udělá jistě radost flash disk DataTraveler 300 s kapacitou 256 GB. Dokáže totiž pojmout až 51 tisíc fotografií, 54 DVD disků, nebo 365 CD nosičů. I přesto si zachovává kompaktní rozměry 70,68 x 16,90 x 21,99 milimetrů.

Foto: Novinky

USB flash disk DataTraveler 300 s kapacitou 256 GB

Díky konstrukci klíčenky je možné USB konektor jednoduše zasunout do těla paměti, aby se při přenášení nepoškodil. Zajímavým doplňkem je také zabezpečovací software Password Traveler pro Windows. K USB flash disku DataTraveler 300 s kapacitou 256 GB je poskytována nadstandardní pětiletá záruka. Cena flash disku se pohybuje okolo 16 000 korun.

Foto: Novinky

USB flash disk DataTraveler 300 s kapacitou 256 GB

Miniaturní počítače s výkonnou grafikou

Srdcem miniaturní počítačové sestavy Asus EEE Box, která není o moc větší než krabička papírových kapesníků, je platforma Intel Atom. V základní desce je tak usazen dobře známý „atomový“ procesor N270 s taktem 1,6 GHz. K dispozici má sestava také 1 GB operační paměti a disk s kapacitou 160 GB.

Vylepšit výkon procesoru Intel Atom se společnost Asus snažila pomocí samostatné grafické karty ATI Radeon HD 3450 s 256 MB vlastní videopaměti. Ta nahradila integrovaný čip GMA950, který brzdil celý počítač ve většině grafických a multimediálních programů. Díky nové grafice tak sestava dokáže například plynule přehrát film ve vysokém rozlišení na velkém televizoru přes HDMI výstup.

K internetu se EEE Box připojí pomocí klasického ethernetového kabelu, nebo díky bezdrátové technologii WiFi-n. Nechybí ani čtveřice USB portů pro připojení nejrůznějších počítačových periférií. Nová sestava má drobné rozměry 216 x 178 x 25 mm, díky kterým je vhodným kandidátem na HTPC sestavy do obývacího pokoje k televizi. Cena miniaturního počítače se pohybuje okolo sedmi tisíc korun.

Vodotěsný fotoaparát přežije i pády

Takřka nezničitelný fotoaparát PowerShot D10 od společnosti Canon jistě udělá radost všem dobrodruhům. Přístroj má mimořádně pevnou konstrukci, díky čemuž odolá nárazům, chladu i prachu. Navíc je vodotěsný, a tak je s ním možné fotografovat i pod vodou.

Foto: Novinky

Canon D10

Fotoaparát má rozlišení 12,1 MPix, trojnásobný optický zoom a citlivost ISO až 1600. Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou 2,5 palce a 230 tisíci body. Ve výbavě přístroje nechybí ani optický stabilizátor.

Foto: Novinky

Canon D10

Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj dosahuje rozměrů 103,6 x 66,9 x 48,8 milimetrů a hmotnosti 190 gramů. Samozřejmostí je možnost natáčení ozvučených videí. Cena Canonu D10 se pohybuje okolo sedmi tisíc korun.  

Magická myš pro počítače od Applu

Příznivce počítačů společnosti Apple by jistě mohla zaujmout futuristická myš Magic Mouse, ze které zmizela veškerá tlačítka i skrolovací kolečko. Nahradil je speciální multidotykový senzor, který je stejně jako u touchpadů na MacBoocích možné ovládat na rozdíl od většiny konkurenčních notebooků i gesty.

Magic Mouse - nová myš od AppleVideo: www.apple.com

Pokud na dotykovém senzoru chcete simulovat běžné kliknutí pravým nebo levým tlačítkem, stačí jednoduše stisknout příslušný horní roh myši. Jednoduchým posunutím prstu po vrchní ploše zařízení také můžete skrolovat v dokumentech nebo na internetu ve všech směrech.

Foto: Novinky

Apple Magic Mouse

Zajímavá je ale především funkce swipe, ke které jsou zapotřebí dva prsty. Pokud s nimi přejedete najednou zprava doleva nebo v obráceném směru, můžete jednoduše procházet internetové stránky v prohlížeči Safari, hudební knihovnu v iTunes, či přepínat mezi obrázky v iPhoto. Cena magické myši se pohybuje okolo dvou tisíc korun.

Televizní konzole pro náruživé hráče 

Společnost Microsoft letos vydala obměněnou verzi své televizní konzole Xbox 360, která uspokojí i ty nejnáročnější hráče. Vybavena je grafickou kartou ATI s taktem 500 MHz a tříjádrovým procesorem s frekvencí 3,2 GHz, díky čemuž dovede zpracovat až jeden bilión operací za vteřinu.

Foto: Novinky

Xbox 360 Elite Edition

Pomocí HDMI kabelu je herní konzolu možné připojit mimo jiné k televizorům s vysokým rozlišením, a to včetně podpory prostorového zvuku v konfiguraci 5.1. Samozřejmě nechybí ani ethernetový port pro připojení k internetu a možnost rozšíření o WiFi adaptér. Cena do černa laděné konzole Xbox 360 Elite Edition se pohybuje okolo šesti tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám