Hlavní obsah

Nejen čokoláda, ale i hračky a whisky. Zájem o adventní kalendáře raketově vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova raketový růst zaznamenala v poslední době poptávka po adventních kalendářích. V meziročním srovnání je na Zboží.cz uživatelé letos vyhledávají čtyřikrát častěji. Nejde přitom pouze o kalendáře s čokoládou, které zpravidla cílí na děti. V oblibě jsou i provedení s alkoholem, hračkami či kosmetikou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Není velkým překvapením, že klasické čokoládové adventní kalendáře jsou nejpopulárnější. Patrný je ale podle Zboží.cz růst obliby také u jiných druhů, jako jsou například kosmetické nebo alkoholové varianty.

Výjimkou nejsou ani degustační vinné nebo rumové kalendáře. „Mezi zatím nejpopulárnější produkty letos patří kalendáře obsahující kosmetiku, čaje nebo svíčky. Oblíbené jsou také kalendáře s hračkami, ať už to jsou různé figurky nebo LEGO. Specialitou jsou pak adventní kalendáře s rumy nebo s whisky. Ty minulý rok patřily k vůbec nejoblíbenějším,“ prozradila Kateřina Nejedlá, datová analytička Zboží.cz.

Adventní kalendáře zpříjemní čekání na Ježíška

Vánoce

Kameny i nářadí

Tento trend je patrný také z dat Seznam.cz Vyhledávání. „Mezi nejhledanějšími výrazy se letos objevuje rumový a čajový kalendář. Dále se lidé zajímají o kalendáře pro děti nebo netradiční kalendáře například s ponožkami, rybářské, pro zvířata, s kameny nebo také s nářadím,“ uvedl Ondřej Šmejkal, datový analytik Seznam.cz Vyhledávání.

Podle Zboží.cz vzrostla cena adventních kalendářů meziročně průměrně o necelých osm procent, jsou tedy o 11 korun dražší než loni.

Těmi vůbec nejlevnějšími kalendáři v nabídce jsou čokoládové, ceny v akci startují na 20 Kč za 50 gramů čokolády. Běžná cena bez akce je přitom o 25 procent vyšší.

Kalendáře s kosmetikou, alkoholem či hračkami se zpravidla nabízejí za pár stokorun, ceny se ale mohou vyšplhat klidně i na několik tisíc korun.

Anketa

Kupujete adventní kalendáře i dospělým?
Ano, pravidelně.
41 %
Ano, ale zatím jen jednou.
6,4 %
Teprve se na nákupy chystám.
3,2 %
Ne, vůbec o tom neuvažuji.
49,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 156 čtenářů.

Nákupy v akci

Na portálu s letáky a katalogy Kupi.cz spotřebitelé letos ve slevových akcích najdou čokoládové adventní kalendáře se slevou, která se v průměru pohybuje kolem 30 %. „V meziročním srovnání většina adventních kalendářů zdražila o téměř 8 %,“ konstatovala Linda Michalčíková z Kupi.cz.

„Obecně platí, že čím blíže k Vánocům, tím více prodejci ceny adventních kalendářů zlevňují. Obchodní řetězce pracují s akcemi často až zkraje prosince, v době před Mikulášem. Tyto slevy pak nejsou v letácích, ale přímo na prodejnách a reflektují dané skladové zásoby,“ uzavřela Michalčíková.

Vánoční trhy v Praze: Kdy a kam zajít na svařák a trdelník

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám