Hlavní obsah

Lidé nemusejí jezdit do Krakova. Polskou památku UNESCO teď spatří v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečnou příležitost prohlédnout si krakovské betlémy, které jsou polskou památkou UNESCO, mají nyní lidé i v Česku. V ostravské vile Hanse Ulricha jsou tato unikátní díla k vidění od 1. do 30. prosince. Výstavu připravilo Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava ve spolupráci s muzeem v Krakově.

Výstava polské památky UNESCO v Ostravě: Krakovské betlémyVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

„Szopki krakowskie – krakovské jesličky jsou světově unikátní především v tom, že čerpají z architektury starého Krakova. Jsou navíc netradiční svou barevností a prostorovým pojetím,“ uvedla kurátorka výstavy Ewa Alicja Liszka Fiala.

Dodala, že na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO bylo krakovské betlemářství zapsáno v roce 2018.

Ve vile Hanse Ulricha je tak nyní k vidění více než dvacet betlémů. Nikde jinde na světě nejsou postaveny tak výjimečné stavby znázorňující narození Krista. Tato podoba betlému vznikla v 19. století a ve 20. století si získala značnou oblibu, která v Krakově přetrvává dodnes.

Krakovský betlém je charakteristický tím, že jako pozadí pro narození Ježíše používá místní historické budovy. Někteří tvůrci do nich umisťují pohyblivé loutky a dřevěné figurky. Postavičky často ilustrují prvky polské kultury a historické osobnosti. Nechybí okřídlení husaři, krakovský drak z Wawelu chrlící oheň či současní politici.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Krakovské betlémy ve vile Hanse Ulricha

Od roku 1937 v Krakově probíhá každoroční vánoční soutěž o nejkrásnější a nejzajímavější jesličky. Nejlepší díla jsou pak vystavena v historickém muzeu v Krakově v paláci Krzysztofory. Bývají také k vidění přímo v ulicích v historickém centru Krakova.

Česko-polský program

Součástí ostravské výstavy krakovských betlémů je i doprovodný program. Připraveny jsou vánoční workshopy, kavárna s čokoládou, svařeným vínem a dezerty, ale i ukázky adventních zvyků. Pro školy jsou nachystány animační programy.

„Letošní vánoční atmosféra ve vile je česko-polská a naším pojítkem je Jantarová stezka, která oba státy historicky propojovala. Návštěvníci si mohou poslechnout povídání o staročeských i polských vánočních tradicích, dozvědí se třeba o tajemném krakovském Lajkonikovi, který nosí štěstí. Ve vile mohou tvořit i jantarové šperky, které si odnesou domů,“ sdělil Dominik Beneš, dramaturg centra.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Postavičky často ilustrují prvky polské kultury a historické osobnosti

Vila Hanse Ulricha je pro návštěvníky otevřena vždy v pátek od 15 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 19 hodin. Na Štědrý den a po oba vánoční svátky bude zavřeno. Od 27. do konce prosince pak bude otevřeno od 10 do 19 hodin. Vstupné je 50 korun.

Betlém určený pro biskupa skončil v ostravské nemocnici

Vánoce

Dřevěný betlém od řezbáře Emila Peitze se opět rozpohybuje o 3. adventní neděli

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám