Hlavní obsah

Dřevěný betlém od řezbáře Emila Peitze se opět rozpohybuje o 3. adventní neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak dlouho známí úspěšně mámili z Emila Peitze jeho malé soukromé vyřezávané betlémy, až se rozhodl vyrobit takový, který nepůjde odnést. Třípatrová pohyblivá scenérie za sklem v přízemí domku v Arbesově ulici v Třebíči letos dospěje k definitivní podobě, růst už nemá kam. Dvanáct let ho však stačilo zařadit mezi místní tradice.

Foto: Jana Pechová, Právo

Emil Peitz pracuje na posledních novinkách. Další rozšiřování betlému už není možné.

Článek

Řezník krájí tlačenku a pes, který ho sleduje, vrtí ocasem. Do takových detailů je promyšlené dílo, zabírající v hale přízemí Peitzovic řadovky prostor krychle o straně 2,2 metru. Zhruba týden před Štědrým dnem se tu už léta odhrnuje záclona a vánočně vyzdobený betlém se dává do pohybu. Z celkem dvou set postaviček je aktivní polovina. Všechno přitom doplňují i světla: například tváře přičinlivých kovářů ozařuje žhnoucí výheň.

Zvlášť o volných dnech se tu nezřídka kdy tvoří fronty. „Jednou jsem se dobral ke 112 lidem za hodinu,“ těší autora, že se mu daří rozdávat radost.

„Občas také někdo zazvoní, aby se zeptal na detaily, zvlášť chlapy zajímá, jak funguje ten mechanismus, chtějí vidět ta kolečka,“ usmál se tvůrce.

Betlémská cesta v Třešti opět zve do domácností betlémářů

Vánoce

Odmítá přitom veškeré zásluhy. „Počáteční podoba betlému byla statická. Rozpohybovat jsem ho chtěl, ale moc mi to nešlo. Tak jsem se obrátil na kamaráda, šikovného automechanika a taky řezbáře Pavla Balcara,“ zdůraznil. Spolu dodnes betlém ladí před uvedením do provozu, protože dřevo v kovovém rámu stále pracuje.

Kamarád je ostatně v betlému zvěčněn, stejně jako autor. Toho tam pozorný divák najde v doprovodu dvou dog.

Mimo jiné vášnivý kynolog totiž psy této rasy dříve choval. „Když jsem vyřezával, pozorovaly mě. Taky jsem jednou postavil hotovou figurku na ponk, a když jsem se ohnul pro další kousek dřeva, slyším jen dvojí křupnutí – a bylo po deseti hodinách práce. Lipové dřevo je totiž sladké, lákalo je to,“ vzpomněl řezbář.

Letošní doplnění betlému už bude poslední, je plný a rozšíření není možné. Aktivní přemýšlení co dál ale zaměstnává jen tvůrce: cesta sem se pro místní stala vánoční tradicí, cíl vycházek tu mají i pro svoje sváteční hosty z daleka. „Jednou šla moje paní s vnučkami domů, a když se chtěly dostat ke dveřím, byly napomenuty, ať nepředbíhají,“ rozesmál se betlémář.

Jihočeské muzeum zve na výstavu Pohádkové Vánoce malíře Vojtěcha Kubašty

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Betlémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám