Hlavní obsah

Lákadla moderních chytrých telefonů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se pomalu blíží a stejně jako v předchozích letech i letos bude jedním z nejvděčnějších dárků chytrý telefon. Ty moderní lákají na displeje s vysokým rozlišením, extrémně výkonný hardware a také rychlý LTE internet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chytré telefony se dnes dají pořídit už za méně než tisíc korun. Od nejlevnějších modelů samozřejmě nemůžeme očekávat to samé jako od vlajkových lodí, jejichž cena se pohybuje klidně i nad hranicí 20 000 Kč.

Daní za příznivou pořizovací cenu jsou zpravidla u těchto přístrojů dotykové displeje s menší úhlopříčkou a nižším rozlišením. Díky tomu sice nabídnou menší rozměry a nižší hmotnost, ale na monitoru nedokážou zobrazit tolik informací jako větší bratříčci.

Také výkon levných smartphonů s cenovkou do tří tisíc korun zpravidla nebývá kdovíjak oslnivý. Přístroje nabízející se za sumy okolo pěti tisíc korun jsou na tom o poznání lépe, zpravidla je na nich možné pracovat bez čekání na odezvu systému.

Výkonnější mobily nahradí i konzole

Zpravidla platí, že čím je cena přístroje vyšší, tím nabízí také lepší výkon. Modely s cenovkou nad deset tisíc korun mohou klidně sloužit jako kapesní herní konzole.

Při výběru je vhodné dávat pozor na několik kritérií, kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Sledovat se vyplatí také kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Rychlý LTE internet není samozřejmostí

Za samozřejmost lze v dnešní době považovat bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth, stejně jako integrovaný čip GPS pro používání satelitní navigace. Většina levnějších přístrojů ale stále nedokáže přijímat LTE sítě, tedy rychlý mobilní internet.

Některé přístroje zase lákají na odolnější konstrukce, díky čemuž je možné je používat klidně i pod vodou, případně nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu.

Samsung Galaxy S6 Edge: displej na třech stranách

Galaxy S6 Edge se objevil na pultech obchodů už zkraje letošního roku, zakoupit je dokonce možné už i jeho nástupce, který má v názvu navíc znaménku plus. Novější verze se však liší pouze nárůstem operační paměti, a tak se jako výhodnější koupě jeví spíše předchůdce. Nabízí se totiž o několik tisíc levněji.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge

Smartphone od společnosti Samsung láká především na zakřivený displej. 5,1palcová obrazovka s rozlišením 2560 x 1440 pixelů plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikaci (o nových zprávách a zmeškaných hovorech), ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí telefonu.

Tento konkrétní model navíc patří mezi ty nejvýkonnější přístroje na trhu, a to především díky 64bitovému procesoru, který byl vyroben 14nm technologií. Konkrétně se jedná o osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti typu LPDDR4.

  • Klady: vysoký výkon, zakřivený displej na třech stranách
  • Zápory: předchůdce byl voděodolný, novinka není
  • Cena: 15 000 Kč

Microsoft Lumia 950: nahradí i počítač

V útrobách Lumie 950 tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, který má čtyři jádra taktována na 1,44 GHz a zbylá dvě na 1,82 GHz. Tento čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Lumia 950

Patrně největším lákadlem novinky je mobilní verze operačního systému Windows 10, která je vybavena funkcí Continuum. Díky ní dokáže telefon zastoupit klidně i klasický stolní počítač. Potřeba je k tomu pouze speciální dokovací stanice.

Nová devětsetpadesátka má 5,2palcový displej s rozlišením 2560x1440 obrazových bodů. Přístroj dále nabídne dva fotoaparáty. Na přední straně se pyšní 5megapixelovým senzorem a na zadní 20megapixelovým fotoaparátem PureView s optikou Carl Zeiss.

  • Klady: dokáže nahradit i počítač
  • Zápory: dokovací stanici je nutné dokoupit zvlášť
  • Cena: 16 300 Kč

Nubia My Prague: sází na elegantní vzhled

Model My Prague je vybaven osmijádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 615, který udává pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Tento 64bitový čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Samozřejmě nechybí ani slot pro paměťové karty.

Foto: archív výrobce

Nubia My Prague

Displej má úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Fotoaparáty jsou tradičně dva. Hlavní kamera na zadní straně nabízí rozlišení 13 megapixelů, ta přední pak osm megapixelů.

Všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 5,5 milimetru. Zbylé rozměry (147,8 x 72,1 mm) jsou víceméně dány velikostí dotykové plochy. Hmotnost činí 135 g.

Novinka dokáže pracovat se dvěma SIM kartami naráz. Kromě bezdrátových adaptérů wi-fi a bluetooth nechybí ani podpora rychlého mobilního internetu LTE.

  • Klady: tenká konstrukce, elegantní vzhled
  • Zápory: nemá bezdrátové nabíjení ani čtečku otisků prstů
  • Cena: 12 000 Kč

Asus Zenfone 2 Laser: zacíleno na fotografy

Zenfone 2 Laser od společnosti Asus se na první pohled nijak výrazně neliší od celé řady konkurenčních modelů. Jeho hlavní přednost se ale ukrývá na zadní straně, 13megapixelový fotoaparát je totiž vyzbrojen laserovým ostřením. Díky tomu má koneckonců tento model v názvu slůvko Laser.

Foto: archív výrobce

Asus Zenfone 2 Laser

K čemu je to dobré? Tato technologie umožňuje v praxi pořídit ostré snímky v co nejkratším čase. Zaostřit dokáže chytrý telefon od společnosti Asus za pouhé tři desetiny sekundy, a to i ve špatných světelných podmínkách. Samozřejmě nechybí ani druhý fotoaparát na přední straně, který má rozlišení pět megapixelů.

Ani v ostatních parametrech druhá generace Zenfonu nezaostává. K dispozici je pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů, procesor Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. To vše běží pod operačním systémem Android.

  • Klady: špičkový fotoaparát
  • Zápory: na zadním krytu ulpívají otisky prstů
  • Cena: 5500 Kč

Alcatel Idol 3: když jsou obě strany stejné

Idol 3 se snaží zaujmout především sofistikovanou konstrukcí. Horní i spodní strana jsou totiž symetrické, a tak uživatel nemusí vůbec řešit, jak zrovna chytil telefon do ruky. Displej se vždy přetočí tak, jak je potřeba.

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 3

5,5palcový displej má rozlišení Full HD a nabízí velmi vysoký jas (665 cd/m2). Díky tomu je čitelnost na ostrém slunci bezkonkurenční.

Stroj je poháněn osmijádrovým procesorem Snapdragon 615. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru, jenž je možné snadno rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 128 GB.

Z další výbavy se sluší zmínit dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 8 megapixelů. Výhodou je i dvojice reproduktorů, díky nimž nabízí Idol 3 plnohodnotné stereo.

  • Klady: šikovná konstrukce
  • Zápory: podprůměrná výdrž baterie
  • Cena: 7200 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám