Hlavní obsah

Je to pro mě relax. Zdravotní sestra z nemocnice v Jeseníku tvoří ve svém volnu vánoční dekorace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Nakupovat v obchodech nemusejí v předvánočním čase nejrůznější dekorace zdravotníci z nemocnice Agel v Jeseníku. Mohou si pro ně již mnoho let prostě přijít na zdejší anesteziologicko-resuscitační oddělení za zdejší zdravotní sestrou Lucií Ruszovou, která při výrobě dekorací do interiérů i exteriérů s oblibou relaxuje po náročné práci s pacienty.

Foto: Agel, Novinky

Výzdoba patří v předvánočním čase k samozřejmostem i v jesenické nemocnici, kde Lucie Ruszová pracuje.

Článek

Její kolegyně a kolegové vědí, že výrobky paní Lucie jsou prostě sázkou na jistotu. Adventní svícny, věnce nebo drobné ozdoby na jídelní stůl, které zhotovuje, zkrášlují bydlení, ale jsou i tím, co dokáže potěšit oko a duši.

Profesi zdravotní sestry se Ruszová věnuje již přes dvacet let. „Ke zdravotní škole mě přivedl můj dědeček, který studoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Byl to velmi empatický a vzdělaný muž a celé mé dětství bylo spjaté s jeho vyprávěním. Pro mé budoucí povolání byl asi tou největší inspirací,“ svěřila se Novinkám a s úsměvem dodala, že další její motivací ke studiu zdravotní školy byl i fakt, že se zde nematurovalo z matematiky.

Foto: Agel, Novinky

Jedna z četných dekorací Lucie Ruszové

Výroba dekorací je jejím koníčkem. „Věnuji se mu již skoro deset let. Vždy pro mě bylo prioritou mít hezky nazdobený dům podle ročního období a svátků v roce. Baví mě také vidět radost dětí, když například na podzim zdobíme okolí domu dýněmi. To ale jistě naplňuje každou mámu,“ podotkla Ruszová.

S nejrůznějšími dekoracemi se setkávala již od útlého dětství. „U nás doma se vždy vše dekorovalo. Je to naše rodinná tradice,“ doplnila zdravotnice s tím, že inspirací je jí převážně její vlastní fantazie. Nejlépe se jí prý přitom tvoří na Vánoce. „Řekla bych, že jsou takové srdcové,“ uvedla.

Přes letní měsíce se věnuje převážně výrobě pugetů z látkových květin, v zimě pak výrobě například adventních dekorací z hrnečků, sušiny, stabilizovaného mechu anebo dřevěných komponentů.

„Jako každý rok budu i letos vyrábět také dekorace na vánoční jarmarky pro dcery v rámci jejich školních projektů,“ uzavřela Ruszová, pro kterou však není výroba dekorací jediným koníčkem. Ve svém volném čase, který se snaží věnovat hlavně rodině, totiž také peče moučníky nebo vyrábí pro rodinu a přátele pečené čaje a vánoční likéry.

Betlém ruší Vánoce. Finančně bude krvácet

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám