Hlavní obsah

Betlém ruší Vánoce. Finančně bude krvácet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinské město Betlém, které leží na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, letos nepostavilo vánoční strom na náměstí, neotevřelo vánoční trhy ani neozdobilo ulice světelnými dekoracemi.

Foto: Profimedia.cz

V Betlémě letos největší vánoční oslavy vynechají

Článek

To vše bylo zrušeno kvůli solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kteří už dva měsíce čelí izraelskému bombardování a blokádě, jež je odvetou za útok hnutí Hamás na Izrael z počátku října. Informovala o tom v pondělí agentura EFE.

Nebudeme slavit, když naši bratři a sestry ve Svaté zemi trpí hladem a umírají kvůli válce,“ řekl katolický farář Ramí Asakríja, který do Betléma přijel před více než 20 lety z Jordánska a který působí v kostele svaté Kateřiny poblíž baziliky Narození Páně. Právě kvůli ní do tohoto města během vánočních svátků každoročně jezdí tisíce lidí z celého světa.

Rekord drží rok 2019

Město Betlém žije z cestovního ruchu a ještě se nevzpamatovalo z omezení z pandemie covidu-19. Podle EFE je na příjmech z turistiky přímo či nepřímo závislých na 90 procent z jeho 30 tisíc obyvatel. Loni během Vánoc přijelo do Betléma na 120 tisíc poutníků, rekord drží rok 2019, kdy jich dorazilo 150 tisíc. Za celý rok toto město navštíví na dva miliony turistů či poutníků.

Také tradiční průvod 24. prosince, obvykle provázený zvuky píšťal, bubnů a dud, se letos změní jen v tichou vzpomínku a modlitbu za mrtvé. Farář Asakríja doufá, že Izrael otevře alespoň 24. a 25. prosince kontrolní stanoviště a pustí do města křesťany z Jeruzaléma, Jaffy či Ramalláhu.

Betlémská radnice se připojila k listopadové výzvě představitelů různých církví v Izraeli a Palestině, aby se o letošních Vánocích kvůli válce v Pásmu Gazy konaly jen nejnutnější církevní obřady bez velkých oslav.

Do pražského Klementina se po 100 letech vrátila výstava betlémů. Nechybí Voskovec, Werich ani golem

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám