Hlavní obsah

Jak přežít dlouhé zimní večery. Vsaďte na zábavu pro celou rodinu

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

S příchodem podzimu a rychle se blížící zimou už netrávíme tolik volných večerů venku na zahrádce oblíbené hospůdky (nebo v ní), procházkami romantickým podvečerním městem a podobnými aktivitami typickými pro teplé dny, ale stále častěji vysedáváme doma. Většina z nás zapne televizi nebo se ponoří do displeje svého mobilu. A to je škoda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takový typický večer v teple domova pak ve většině domácností vypadá podobně – za zvuků televizoru si každý člen rodiny hledá vlastní zábavu, jež se nakonec „smrskne“ do několika hodin „sjíždění“ sociálních sítí a zpráv na internetu, hraní her na mobilu či počítači a do všeobecného mlčení.

Zkuste ale večery prožívat spolu, nikoli vedle sebe.

Hraní pro malé i velké

Jak zapojit celou rodinu do společné zábavy? Co takhle oprášit nějakou starou dobrou (či pořídit novou dobrou) deskovou hru! Nemyslete si, že „deskovky“ jsou jen pro děti, jako tomu bylo často za našeho dětství, kdy je s námi rodiče hráli prakticky jen proto, že museli.

Dnes najdete na trhu hry pro všechny věkové kategorie hráčů, ale také nejrůznějšího zaměření a rozmanitých žánrů.

Když budete chtít pocvičit (zábavnou formou) své mozkové závity, pak si jistě vyberete mezi hrami vědomostními, při nichž rozhodují znalosti hráčů v nejrůznějších odvětvích. Na trhu je najdete jak ve verzích pro dospělé, tak pro dětské hráče či rodiny.

05_rijen_Zbozi_Zimni vecery_1

1. DVD Černobyl (2019), 2 disky, od 399 Kč 2. Mindok, Krycí jména, od 356 Kč

1. DVD Černobyl (2019), 2 disky, od 399 Kč 2. Mindok, Krycí jména, od 356 Kč 3. Sony Playstation 4 Pro 1 TB, od 7390 Kč

1. DVD Černobyl (2019), 2 disky, od 399 Kč 2. Mindok, Krycí jména, od 356 Kč 3. Sony Playstation 4 Pro 1 TB, od 7390 Kč 4. Educa, Rychlý jako rys, od 434 Kč

1. DVD Černobyl (2019), 2 disky, od 399 Kč 2. Mindok, Krycí jména, od 356 Kč 3. Sony Playstation 4 Pro 1 TB, od 7390 Kč 4. Educa, Rychlý jako rys, od 434 Kč 5. Nintendo Switch Lite, od 4990 Kč

1. DVD Černobyl (2019), 2 disky, od 399 Kč 2. Mindok, Krycí jména, od 356 Kč 3. Sony Playstation 4 Pro 1 TB, od 7390 Kč 4. Educa, Rychlý jako rys, od 434 Kč 5. Nintendo Switch Lite, od 4990 Kč 6. J. R. R. Tolkien: Pád Gondolinu (2019), od 216 Kč

7. DVD Cizinka, 1. série (2014), 6 disků, od 502 Kč

Obdobně vás prověří i hry paměťové, postřehové nebo logické. Jak už jejich název napovídá, procvičíte v nich vždy jednu ze schopností svého mozku. Ačkoli i ony bývají občas „obaleny“ příběhem, jejich cílem je spíše vyřešit určitý rébus, zapamatovat si požadované prvky nebo být rychlejší v postřehu než ostatní hráči.

Oblíbené jsou rovněž strategické hry, u kterých musejí všichni hráči promýšlet každý svůj krok i na několik tahů dopředu. U nich naopak hraje příběh důležitou roli a můžete se tak díky nim proměnit například ve stavitele měst, vládce neznámých zemí nebo třeba úspěšného podnikatele. Ačkoli najdete na trhu strategické hry i pro děti, většina je určena spíše pro odrostlejší hráče.

Jestliže dáváte přednost klasice, u které rozhoduje především prvek náhody a hodnota hozená na kostce či překonávání nejrůznějších překážek na hracím plánu, aniž byste svůj výsledek mohli výrazněji ovlivnit (tedy například staré dobré „člověče, nezlob se“), budete mít v obchodech také z čeho vybírat a snáze „smažete“ věkový rozdíl mezi dětmi, který by byl například při vědomostních nebo strategických hrách přece jen patrnější.

Zábava s konzolí

Pokud jsou na vás či vaše děti „deskovky“ přece jen málo akční, zkuste vyplnit dlouhý podzimní či zimní večer hraním videoher. I když je na ně v některých rodinách stále pohlíženo tak trochu jako na zbytečné „žrouty času“, jsou s nimi spojena i nesporná pozitiva.

Tak předně představují zábavu pro všechny, bez ohledu na věk, a také skvělý relax po náročném dni. Některé mohou být i jakousi náhradou za cvičení. Vzhledem k tomu, že se do většiny z nich snadno zapojí více hráčů najednou, mohou být právě onou společnou aktivitou, již prožije rodina dohromady.

Pro hraní videoher samozřejmě potřebujete herní konzoli. Ta sice představuje vyšší vstupní investici, nicméně takovou, která se vám bohatě vrátí ve spoustě herních zážitků. V podstatě dnes najdete tři hlavní výrobce konzolí – Microsoft vyrábějící Xbox, Sony stojící za konzolí PlayStation a Nintendo Switch.

05_rijen_Zbozi_Zimni vecery_2

1. Dino, AZ kvíz, od 209 Kč

1. Dino, AZ kvíz, od 209 Kč 2. Jo Nesbo: Nůž, od 304 Kč

1. Dino, AZ kvíz, od 209 Kč 2. Jo Nesbo: Nůž, od 304 Kč 3. ADC Blackfire, Dixit, od 499 Kč

1. Dino, AZ kvíz, od 209 Kč 2. Jo Nesbo: Nůž, od 304 Kč 3. ADC Blackfire, Dixit, od 499 Kč 4. DVD Sex ve městě, 1.–6. série (2011), 18 disků, od 1729 Kč

1. Dino, AZ kvíz, od 209 Kč 2. Jo Nesbo: Nůž, od 304 Kč 3. ADC Blackfire, Dixit, od 499 Kč 4. DVD Sex ve městě, 1.–6. série (2011), 18 disků, od 1729 Kč 5. Microsoft Xbox One X 1 TB, od 6990 Kč

1. Dino, AZ kvíz, od 209 Kč 2. Jo Nesbo: Nůž, od 304 Kč 3. ADC Blackfire, Dixit, od 499 Kč 4. DVD Sex ve městě, 1.–6. série (2011), 18 disků, od 1729 Kč 5. Microsoft Xbox One X 1 TB, od 6990 Kč 6. Kateřina Krobová: Žifulíci: Neposední trpaslíci z Hrádečku (2019), od 235 Kč

7. DVD Lajna (2017), od 327 Kč

Především u prvních dvou jmenovaných jejich fanoušci vždy netrpělivě očekávají nástup nové generace. Naposledy se tak stalo v roce 2013 (nepočítáme-li dílčí vylepšení). Podle dostupných informací se však již v příštím roce může objevit zcela nová generace konzolí, a to PlayStation 5 (Sony) a Project Scarlett (Microsoft).

Co se samotných her týče, i tady najdete celé spektrum nejrůznějších žánrů – od strategických přes akční až po závodní či sportovní. Především u posledně jmenovaných spolu můžete v rámci rodiny soupeřit v nejrůznějších odvětvích sportu.

A pokud máte navíc konzoli s možností ovládání hry pohybem (prostřednictvím speciální kamery), zapojíte se doslova – namísto sezení na gauči s ovladačem v ruce se proměníte v aktivního hráče.

Ostatně takový zápas například v tenise apod. může znamenat „nenápadný“ způsob, jak svého malého pecivála odmítajícího jakýkoli sport přinutit k pohybu, který ho bude bavit. A ani vy se jistě nebudete nudit.

Svět plný příběhů

Ačkoli jsme na začátku článku televizi spíše zavrhli, výjimku určitě udělat můžete. Zkuste si s rodinou uspořádat filmový nebo seriálový večer! Možná bude chvíli trvat, než se shodnete na titulu, který chtějí sledovat všichni členové domácnosti, ale nevzdávejte se.

Mimochodem, právě seriály jsou skvělou zábavou na deštivé a sychravé víkendy, když se vám nechce ven. Kdy jindy máte možnost zhlédnout třeba tři čtyři série svého oblíbeného krimiseriálu najednou?

Na internetu i v obchodech najdete jak seriálové novinky (jako Hra o trůny, Černobyl, Kriminálka Anděl apod.), tak i seriály svého dětství či mládí (Přátelé, M*A*S*H, Chalupáři atd.), u kterých se jistě zabaví nejen dospělí. Sledovat je můžete jak online, tak i na DVD, kterým dává stále spousta lidí přednost a mají doma celé seriálové sbírky.

Jediným nebezpečím takového sledování více dílů najednou (můžete se setkat s anglickým termínem „binge-watching“) je, že se nebudete chtít odtrhnout od obrazovky a do postele se dostanete až v časných ranních hodinách…

Občas se stává, že po náročném dni nemáte příliš náladu zapojovat se do rodinných aktivit, ale chcete si spíše užít klid a odpočinout si „o samotě“. Pokud vám to situace dovolí, raději než po televizním ovladači sáhněte po knize. Nejenže se díky ní přenesete do světa fantazie nebo vědění, ale navíc ulevíte namáhaným očím a bude se vám i lépe usínat (to proto, že stránky knih na rozdíl od obrazovek a displejů nevyzařují modré světlo).

A po kterém titulu sáhnout? Můžete se samozřejmě začíst do nějaké oblíbené a osvědčené klasiky, ale i na trhu s knižními novinkami najdete řadu publikací, jež si zaslouží pozornost.

Patří k nim například dojemný psí příběh „Gump: Pes, který naučil lidi žít“ od Filipa Rožka (ostatně jej můžete předčítat odrostlejším dětem před spaním), svědectví Tomáše Šebka, který jako lékař vycestoval na misi s Lékaři bez hranic do oblasti humanitární katastrofy, s názvem „Nebe nad Jemenem“, román „Sucho“ popisující boje o poslední kapky vody z pera dvojice autorů Neala a Jareda Shustermana, případně další z mrazivých severských detektivek s Harym Holem s názvem „Nůž“, za níž stojí Jo Nesbo.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související články

Aktivity, které pomáhají v boji s demencí

Čtení knih a hraní deskových her se v moderní době již netěší tak velké popularitě, jako tomu bylo dříve. Ale právě tyto intelektuální aktivity mají prý...

Výběr článků

Načítám