Hlavní obsah

Jak nastavit finanční hranice během svátků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se období svátků a s ním spojené radostné události, setkávání s rodinou a přáteli - a samozřejmě i tradice dávání dárků. Pro mnohé z nás to znamená i zvýšené výdaje a riziko překročení rozpočtu. Abychom si užili svátky naplno, ale zároveň si udrželi finanční stabilitu, je důležité nastavit si jasné finanční hranice. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I když je toto roční období často spojováno s radostí a oslavami, může také přinášet finanční stres a úzkost,“ říká Kara Stevensová, autorka knihy „Uzdrav svůj vztah penězi“ a dodává, že udržování finančních hranic během prázdnin je klíčové z několika důvodů.

Je důležité odolat pokušení přehnaně utrácet, abyste se vyhnuli dluhům a minimalizovali stres, který je s nimi spojený. „Je snadné nechat se strhnout vzrušením z vánočních svátků a utrácet peníze, aniž byste přemýšleli o důsledcích – ale stanovení jasných hranic udrží vaše finanční cíle v popředí,“ řekla Jacqueline Howardová z Ally Bank pro Huffingtonpost.

Stanovte si rozpočet předem

„Myslím, že je důležité rozhodnout o rozpočtu na Vánoce v dostatečném předstihu před svátky. Nezapomeňte do něj připočítat nejen výdaje na dárky, ale také jídlo, náklady na cestování a další,“ radí Samantha Gorelicková, vedoucí finanční plánovač ve společnosti Brunch & Budget. „Někteří lidé šetří na Vánoce celý rok. Pokud jste se nepřipravili tak dlouho dopředu, rozhodněte se o částce, kterou chcete utratit, a snažte se ji dodržet,“ dodává.

Stanovení jasných limitů pro různé oblasti výdajů na svátky vám pomůže vyhnout se impulzivním nákupům. Stanovte si rozpočet podle svých příjmů a výdajů a držte se ho. Pokud potřebujete za něco utratit více, omezte se v jiných oblastech, abyste to vyvážili.

„Sečtěte to všechno a ujistěte se, že nepřekročíte celou částku,“ říká Jason Beckett, zakladatel Beckett Financial Group.

Pravidlo čtyř dárků aneb Jak o Vánocích ubrat na konzumu a podpořit zdravý vývoj dítěte

Vánoce

Udělejte si seznam

Pokud jde o dárky, je důležité se vše důkladně naplánovat, abyste se vyhnuli impulzivním nákupům. Sepište si seznam lidí, které chcete obdarovat, a ke každému jménu přiřaďte dárek spolu s cenou. Díky tomu získáte jasný přehled o svých nákupech.

„Než začnete nakupovat, vedle každé položky nebo osoby uveďte částku, kterou jste ochotni utratit, a průběžně ji aktualizujte podle svých skutečných výdajů,“ řekla Anne Lesterová, expertka na penzijní spoření.

Zdůraznila, jak snadné je nyní utrácet nad rámec svých možností, zejména v této éře aplikací a rozšíření prohlížečů, které účinně gamizují proces nákupu drahých položek a zážitků.

Anketa

Daří se vám dodržovat rozpočet letošních Vánoc?
Ano, jako každý rok
35,7 %
Ano, letos je to opravdu nutnost
13,8 %
Rádi bychom, ale je to vzhledem k našemu nízkému rozpočtu velmi složité
6,7 %
Ne, chtěli jsme, ale už víme, že to nevyjde
3 %
Ne, žádný rozpočet daný nemáme
40,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Buďte kreativní

S vysokou mírou inflace a dalších proměnných není žádnou ostudou, když vaše Vánoce budou letos vypadat jinak než obvykle.

„Snažte se dosáhnout svých cílů v oblasti darů tím, že budete přemýšlet mimo rámec klasických dárků,“ řekl Patrick Yono, zakladatel společnosti Sure Life Financial.

Udržitelnost rezonuje v naší společnosti více než kdy předtím. Ostudou proto není ani vsadit na lehce použité či vintage věci. V dnešní době existuje již spousta webů, které nabízejí krásné věci se zárukou kvality či s ověřením originality.

Krásným a originálním kouskem jsou také například knihy z antikvariátu, které již nejsou v běžných sítích prodejen, či umělecké předměty z antiků.

Zkuste se oprostit od konzumního světa a soustřeďte se jen na to důležité, a to na čas strávený s rodinou.

Pravdou zůstává, že většina lidí si z Vánoc pamatuje atmosféru a ne dárky, které dostali. Soustřeďte se proto na atmosféru tohoto magického období a zpříjemněte si advent například návštěvou divadla nebo výzdobou bytu.

Nehrajte srovnávací hru

Jak se říká, srovnávání je zlodějem radosti. Ale díky internetu a sociálním sítím je až příliš snadné spadnout do této pasti.

„Svátky mohou být vhodnou dobou na to, abyste si vyzkoušeli režim offline – nejen proto, abyste byli více přítomni s přáteli a rodinou, ale také proto, abyste neměli pocit, že svou dovolenou neustále srovnáváte s ostatními. Když totiž porovnáváme své zkušenosti s ostatními, ztrácíme své finanční hodnoty a máme tendenci utrácet příliš mnoho peněz,“ dodává Jacqueline Howardová.

Vybrat správný dárek je umění, které má své zásady

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám