Hlavní obsah

Jak bude na Štědrý den? Meteorologové začínají mít jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpověď na tradiční otázku ohledně počasí na Štědrý den již získává jasné kontury a po předchozí nejistotě se modely meteorologů shodují, že se o víkendu dočkáme oteplování. V neděli by mělo být v nížinách až 8 °C, což koresponduje s charakterem počasí na Vánoce v posledních letech.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20. 12. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uvedl, že na postupném oteplování od západu se již shodují všechny modely, přičemž nejistota panuje pouze ohledně přesného načasování.

„V nížinách by na Štědrý den měly panovat teploty mezi 4 a 8 °C a bude patrně i docela větrno,“ uvedli meteorologové, což koresponduje s předběžným varováním před silným větrem, které bude patně již během středy konkretizováno vydáním výstrahy.

Kromě větru slibuje předpověď i srážky, které by v noci na neděli mohly být sněhové i ve středních a nižších polohách. Tím však vize bílých Vánoc mimo horské oblasti končí.

Počasí bude pěkná divočina. Otázku na Vánoce nezodpovíme, vzkazují meteorologové

Vánoce

„Během dne by občasné srážky měly přecházet v dešťové i na horách, kde by ale po předchozích sněhových epizodách mělo ležet slušné množství sněhu,“ dodali meteorologové.

Štědrý den tak podle všeho bude již tradičně na blátě. Ostatně za posledních 30 let se průměrná denní teplota dostala 24. prosince pod bod mrazu naposledy v roce 2007.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Průběh oteplení v v nadmořské výšce kolem 1500 metrů. Stav v neděli v podvečer.

Čísla hovoří jasně, Štědrý den by měl být na blátě

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám