Hlavní obsah

Počasí bude pěkná divočina. Otázku na Vánoce nezodpovíme, vzkazují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterkem skončí období stabilního počasí a vystřídá ho počasí výrazně dynamičtější a hůře předpovídatelné, uvedli v pondělí večer na sociální síti meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s tím, že otázku, jaké bude počasí na Vánoce, zatím „určitě nezodpoví“. Výhled do poloviny ledna obecně počítá se spíše teplejším obdobím.

Foto: ČHMÚ/X

Poloha hluboké tlakové níže v pátek 22. 12.

Článek

„Zítřkem skončí období stabilního počasí a vystřídá ho počasí výrazně dynamičtější a hůře předpovídatelné. Jak jsme naznačovali o víkendu, od středy se střední Evropa dostane pod vliv výrazného teplotního rozhraní. To bude oddělovat chladnější vzduch na severovýchodě Evropy od teplejšího na jihozápadě. Toto rozhraní ale nebude stálé - bude ‚rozvlněné‘ tím, jak budou procházet jednotlivé frontální systémy s tlakovými nížemi do prostoru střední Evropy od severozápadu,“ napsal ČHMÚ na sociální síti.

Počasí tak bude podle meteorologů jako „na houpačce“. „Vlhké severozápadní proudění přinese velké množství srážek a očekáváme také silný vítr, objevit by se mohla dokonce i bouřka,“ uvedli.

Meteorologové upozornili, že proměnlivost počasí jde ruku v ruce s výraznou prostorovou a časovou nejistotou. „Odpověď na otázku, jaké budou letos Vánoce, tedy dnes ještě určitě nezodpovíme. Jisté ovšem je, že období před nimi bude z meteorologického hlediska velmi zajímavé,“ napsali.

Nebude zima, nebude mráz. El Niňo se protáhne do jara

Evropa

Ve výhledu na následující čtyři týdny ČHMÚ uvedl, že období do poloviny ledna bude jako celek „teplotně nadnormální nebo normální a srážkově normální až slabě nadnormální“.

„Stejně jako druhá dekáda bude i zbytek měsíce a roku s velkou pravděpodobnostní výrazně teplejší, než bývá v dlouhodobém průměru. Průměrné minimální teploty se budou až na krátká přechodná období držet většinou kolem nuly nebo lehce nad bodem mrazu. V maximech se dočkáme v průměru nejčastěji mezi 5 a 7 °C, v krátkých obdobích bude v nejteplejších nížinných oblastech až k 10 °C,“ uvedli.

V první polovině ledna by se mělo ochladit. „Noci budou již po převahu období mrazivé, během dne se v maximech budeme pohybovat většinou kolem 0 °C, v celkovém průměru jen lehce nad bodem mrazu,“ očekávají meteorologové.

Co se srážek týká, mělo by tento týden s výjimkou poloh nad 600 metrů většinou pršet a na horách začne přibývat nový sníh.

„Trend převahy dešťových srážek v nižších polohách se udrží, až na krátkodobá a přechodná období, pravděpodobně až dokonce roku. I v první polovině ledna se pravděpodobně udrží trend srážkově normálního nebo na srážky bohatšího období, kdy se již vlivem ochlazení dočkáme sněhových srážek a pravděpodobnějšího výskytu ležící sněhové pokrývky i ve středních, popřípadě nižších polohách,“ doplnil ČHMÚ.

Čísla hovoří jasně, Štědrý den by měl být na blátě

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám