Hlavní obsah

Čísla hovoří jasně, Štědrý den by měl být na blátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do každoročních spekulací ohledně počasí na Štědrý den se způsobem sobě vlastním vložili i meteorologové, kteří se na rozdíl od přání a prognóz opírají o data. A ta hovoří celkem jednoznačně. Ačkoliv byla v posledních 30 letech průměrná denní teplota 24. prosince -0,4 °C, faktem je, že od roku 2008 se pod bod mrazu nedostala.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Pravděpodobnost bílých Vánoc

Článek

„Zažíváme sérii nejteplejších Štědrých dnů za posledních 30 let,“ konstatovali meteorologové s tím, že v posledních čtyřech letech se průměrná teplota pohybovala mezi 4 a 6 °C.

Loni bylo na Štědrý den možné narazit na sníh v polohách nad 800 metrů, přičemž na východě republiky byl sníh i v nižších polohách. O loňské sněhové situaci během Vánoc vypovídá i to, že nejvíce sněhu – 45 centimetrů – leželo na Štědrý den na Lysé hoře v Beskydech.

Pro srovnání je možno uvést, že v roce 1981, kdy leželo na Štědrý den na našem území nejvíce sněhu, dosahovala výška sněhové pokrývky na Pradědu 194 centimetrů. Na Lysé hoře bylo tehdy 174 centimetrů sněhu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Vývoj průměrných teplot na Štědrý den od roku 1991

Pokud by někdo chtěl zvýšit pravděpodobnost, že prožije bílé Vánoce, respektive to, že na Štědrý den, případně 25. prosince, uvidí ráno z okna alespoň sněhový poprašek, nabízí se jako nejsnazší způsob výlet či stěhování do horských oblastí.

Ze statistik plyne, že v Praze a okolí, Polabí či na jižní Moravě byla pravděpodobnost bílých Vánoc v posledních 30 letech menší než 20 procent. S rostoucí nadmořskou výškou pravděpodobnost roste, ale ani v polohách nad 1000 metrů jistotu mít nebudete. Trávit Vánoce v chatě na hřebenech pohraničních hor dávalo v posledních třech desetiletích zhruba 90procentní pravděpodobnost.

Z krajských měst je možno zájemcům o bílé Vánoce doporučit leda stěhování do Liberce, kde se šance na sníh pohybuje kolem 60 procent. V dalších regionálních centrech se šance na sníh během vánočních svátků rapidně snižuje.

Pravděpodobnost bílých Vánoc v krajských městech
Libereckolem 60 %
Karlovy Vary30 až 40 %
Jihlava30 až 40 %
Zlín30 až 40 %
Ostravakolem 30 %
Ústí nad Labemkolem 30 %
Olomouc20 až 30 %
Brno20 až 30 %
České Budějovicedo 20 %
Prahado 20 %
Pardubicedo 20 %
Hradec Královédo 20 %
Plzeňdo 20 %
zdroj: ČHMÚ

Například v Praze byl na Štědrý den sníh naposledy v roce 2010, kdy stanice Karlov ráno naměřila 4 centimetry. V Karlových Varech se ve stejné době lidé mohli těšit ze sněhové pokrývky, která dosahovala 24 centimetrů.

Vůbec nejvíce sněhu bylo na Štědrý den v Liberci v roce 1981 – 41 centimetrů. Ve stejném roce hlásila Ostrava sněhovou pokrývku 31 centimetrů. V Praze leželo v roce 1969 dnes téměř nepředstavitelných 29 centimetrů.

Předvánoční čas bude s nádechem jara

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám