Hlavní obsah

Jak bojovat proti vánočním šmejdům? Neklikat, ověřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neklikat na podezřelé odkazy. Pečlivě kontrolovat, kdo posílá esemesky nebo vzkazy. Používat zdravý rozum. Tyto rady by letos před Vánocemi měly být užitečnější než recepty na linecké a vanilkové rohlíčky. Odborníci očekávají, že v následujících dnech a týdnech internetoví podvodníci z lidí vymámí rekordní částky.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Letošní předvánoční období přinese až čtyřicetiprocentní nárůst počtu podvodů oproti loňskému adventu,“ odhadl expert na prevenci platebních podvodů Marek Macháček. Trend potvrzují i statistiky policistů.

Úřad služby kriminální policie a vyšetřování ve své zprávě uvedl, že za loňský rok se kyberkriminalita zvýšila o téměř 95 procent. Podle policistů zloději využívají hektické období, kdy lidé častěji nakupují dárky z pohodlí domova, více komunikují s blízkými a jsou méně ostražití.

Policisté proto doporučují nakupovat u ověřených internetových prodejců, prověřovat podezřelé slevy a hlídat oznámení o doručení.

Situace se nezklidnila. Česko sužují kybernetické nájezdy

Bezpečnost

„Důvěryhodnost e-shopů lze ověřit na stránkách České obchodní inspekce, kde je seznam rizikových stránek,“ uvedl pro Právo mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Hitem podvodné SMS

Škála triků a fíglů e-šmejdů je podle něj velice rozmanitá, podobně jako při dříve běžnější trestné činnosti na ulici. Hitem zlodějů v posledních letech jsou podvodné esemesky, které se jeví jako oznámení České pošty nebo přepravní společnosti.

Podvodníci sázejí na to, že lidé v listopadu a prosinci posílají více zásilek, a snaží se vylákat údajný doplatek za doručení. „Pokud si nejste jisti, ověřte si číslo zásilky přímo u poskytovatele přepravních a poštovních služeb,“ radí Vinčálek.

Zlodějům nahrává i to, že lidé se sice už naučili rozlišovat podvodné e-maily, ale esemeskám stále věří. „To se změnilo. Podvodné e-maily už často spadají do sekce nevyžádané pošty,“ uvedl.

Podle něj se vyplatí používat zdravý selský rozum, neklikat na podezřelé odkazy a nezadávat přístupy do internetového bankovnictví. „Společnosti nikdy nepřevezmou k doručení žádnou zásilku, která nemá zaplacenou přepravu. Pokud tedy avízo v SMS tvrdí, že k vydání zásilky je třeba něco doplatit, je to podvod,“ dodal Vinčálek.

Šéf pražského oddělení kyberkriminality: On-line podvodů před Vánocemi přibude

Vánoce

Podvodné mohou být i zprávy od známých v online chatech na sociálních sítích. Pachatelé se totiž umějí nabourat do účtů a ukradnou profily lidí, kteří se na sociálních sítích pohybují. Taková zpráva může začít prosbou o zaslání peněz, protože známý se ocitl v nouzi.

„Pokud z vás někdo láká peníze a naléhá na vás, pak raději svého známého kontaktujte jinak a ověřte si, zda je to opravdu on. Kliknutím na link a vyplněním údajů útočníci mohou ukrást peníze z účtu během několika vteřin,“ vysvětlil Vinčálek.

Na policisty se obracejí i lidé, kterým se zloději nabourali do bankovního účtu a vzali si půjčku na jméno poškozeného. Peníze pak většinou zmizí v nenávratnu. „I když orgány činné v trestním řízení na pachatele dosáhnou, tak to neznamená, že lidem se peníze vrátí,“ upozornil Vinčálek.

Policisté doporučují podvod vždy nahlásit, i když se jedná o stokorunové částky. Díky oznámení více podvedených lidí mohou víc případů sloučit a přestupek se může stát trestným činem.

Česká bankovní asociace upozornila, aby lidé pravidelně kontrolovali výpisy z bankovních účtů a kreditních karet. „Pokud zaznamenáte neobvyklé transakce, okamžitě kontaktujte banku,“ sdělil mluvčí asociace Radek Šalša.

Jen za prvních devět měsíců banky zaznamenaly bezmála padesát tisíc okradených klientů, kteří přišli o téměř miliardu.

Desatero bezpečnosti
1. Starejte se o bezpečí svého počítače
Nainstalujte a pravidelně aktualizujte antiviry a firewally.
2. Zabezpečte si mobilní telefon
Nainstalujte si bezpečnostní aplikace.
3. Ověřujte si původ aplikací
Aplikace a programy stahujte vždy z důvěryhodných zdrojů.
4. Chraňte své přihlašovací údaje
Nikomu nesdělujte osobní ani přihlašovací údaje.
5. PIN jako oko v hlavě
Je váš PIN datum narození nebo 1234? Rychle si ho změňte.
6. Mějte bezpečné heslo
Nikdy nepoužívejte stejné heslo pro různé služby.
7. Pozor na neznámé přílohy
Neotvírejte e-maily ani přílohy od neznámých odesílatelů.
8. Nakupujte jen u prověřených online prodejců
Přes internet nakupujte jen u prověřených prodejců.
9. Čtěte upozornění banky
Aby vám neunikla zpráva z vaší banky o útocích hackerů.
10. Informujte banku
Pokud máte podezření, že se s vaším účtem něco děje, kontaktujte svou banku. Dokáže účet zkontrolovat či zablokovat kartu.
Zdroj: Česká bankovní asociace

K nejzákeřnějším metodám zlodějů patří telefonáty falešných bankéřů, kteří se v lidech snaží vzbudit dojem, že jsou jejich peníze na účtu ohroženy.

„Jsou o to nebezpečnější, že útočníci umějí napodobit telefonní číslo policie, banky nebo jiné oficiální instituce. A také umí dobře česky,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Vinčálek. Nedávno podvodníci tímto způsobem vylákali pět a půl milionu od ženy z Prahy, která uvěřila přesvědčivé báchorce zloděje, vybrala částku v hotovosti a vložila ji do takzvaného bitcoinmatu.

„Banky nikdy nechtějí po svých klientech žádné důvěrné osobní ani platební údaje. Pokud mají podezření na zneužití vaší karty nebo účtu, zablokují je preventivně samy, aby klienty ochránily před zneužitím jejich peněz,“ uvádějí policisté v preventivní kampani. Podle bankovní asociace se s nějakou formou podvodu e‑šmejdů letos už setkala více než polovina Čechů. Pětina lidí zná ve svém okolí někoho, kdo se stal obětí dokončeného útoku.

Podle šéfa oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václava Píseckého lidé naletí podvodníkům i přes prevenci a varovné kampaně. „Je až paradoxní, že lidé raději věří někomu, s kým mluvili poprvé po telefonu, než člověku v uniformě nebo pracovníkovi za přepážkou banky,“ řekl Právu.

Seniorka z Olomouce uvěřila, že má napadený účet. Přišla o úspory

Krimi

Ztracené balíky s překvapením. Podvodníci zneužívají jména České pošty

Ekonomika

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Reklama

Výběr článků

Načítám