Hlavní obsah

Inspirace na vánoční večírky ve stylu Paco Rabanne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odrazem avantgardního ducha a revolučního přístupu v módním průmyslu je jméno Paco Rabanne synonymem pro nekonvenční eleganci a odvahu. Tento španělsko-francouzský návrhář se stal ikonou světového designu díky spojení umění, inovací a nadčasového stylu. Inspirujte se jeho modely, které jsou jako stvořené na sezonu vánočních večírků.

Foto: Profimedia.cz

Street style z Paříže

Článek

Svět módy nedávno obletěla kolaborace módního řetězce H&M a značky Paco Rabanne, která byla během pár dní vyprodána. Už na jaře módní dům představil úspěšnou kapsulovou kolekci pro Zalando, která obsahovala 40 kousků odkazujících ke svým ikonickým návrhům.

Paco Rabanne je průkopníkem francouzské módní scény od poloviny 20. století, kdy dnes již zesnulý designér představil originální modely s kovovými detaily. A jak je vidět ze zmíněných spoluprací, ani dnes značka neztratila na popularitě a stále rezonuje mezi všemi módními nadšenci. Jejím kreativním ředitelem se v roce 2014 stal talentovaný návrhář Julien Dossena.

Zemřel populární návrhář Paco Rabanne

Styl
Foto: archiv H&M

Kolaborace H&M a Paco Rabbane

Ikona své doby

Paco Rabanne, vlastním jménem Francisco Rabaneda Cuervo, se narodil 18. února 1934 ve španělském městě Pasaia. Cit k módě podědil po své matce, která pracovala jako krejčová v pobočce španělského módního závodu Cristóbala Balenciagy.

V letech 1953–1961 studoval v Paříži architekturu na École superieure nationale des Beaux arts a přivydělával si grafickými návrhy oděvů. Tehdy začal spolupracovat s oděvními firmami a brzy na sebe upoutal pozornost excentrickými modely šatů.

V šedesátých letech se stal již známým v oblasti francouzské módy; v roce 1966 založil svůj vlastní módní salon a přijal pseudonym Paco Rabanne. Ve stejném roce navrhl svoji první kolekci, která byla vytvořena z do té doby nevšedních materiálů včetně plastů.

Měkoučké svetry z prémiových materiálů

Styl

To způsobilo rozruch ve francouzském módním tisku a Rabanne se zapsal jako rebel a inovátor. Navrhoval oděvy i z dalších neobvyklých materiálů, jako je kov a papír, a z textilií se třpytivou povrchovou úpravou.

Mezi jeho neslavnější modely patřily šaty z drobných kovových plíšků, od kterých se odráželo světlo. Často pak byly k vidění na celebritách při různých společenských událostech.

Foto: Profimedia.cz

Ikonické šaty s metalickými plíšky

Klíčové módní počiny

1. Šperky z kovu

Rabanne proslul využíváním kovů, zejména hliníku, k navrhování neotřelých šperků a designů. Jeho odvaha kombinovat moderní technologie s tradičními materiály způsobila ve světě módy revoluci.

2. Kosmická móda

V 60. letech představil kolekci inspirovanou vesmírem, která odrážela dobu, kdy lidé snili o dobytí kosmu. Jeho návrhy připomínající skafandry s kovovým leskem se staly ikonické.

3. Nepředvídatelné materiály

Rabanne byl známý svým nekonvenčním výběrem materiálů, od papíru po plast. Jeho obleky z plastových destiček a snaha experimentovat s netradičními látkami z něj udělaly průkopníka materiálových inovací.

Foto: Profimedia.cz

Street style z Pařže

Jak se obléknout v duchu značky Paco Rabanne

1. Metalický lesk

Integrujte do svého šatníku kusy s metalickým leskem. Oblékněte si například sukni z plíšků a doplňte ji konzervativnějším vrškem – například bílou košilí nebo kašmírovým svetrem. Pokud se bojíte odvážnějších kombinací, vsaďte na metalické doplňky. Stříbrné kozačky dodají každému outfitu na zajímavosti.

2. Experiment s texturami

Nechte se inspirovat designérovou vášní pro neotřelé materiály a zkuste kombinovat textury, které by jinak nešly dohromady. Experimentujte s třásněmi, hedvábím a metalickými tkaninami.

3. Futuristické šperky

Zamilujte si šperky s nádechem futurismu. Kovové náušnice, moderní náhrdelníky a netradiční náramky mohou být klíčovým prvkem vašeho outfitu.

Foto: Profimedia.cz

Přes odvážné šaty přehoďte oversized sako nebo kabát

4. Minimalismus s nádechem extravagance

Rabanne byl sice známý svou experimentální estetikou, ale dokázal vytvořit i minimalistické kousky. Zkuste kombinovat jednoduché tvary s výraznými detaily pro nenápadný, ale přitom výrazný vzhled.

5. Geometrické tvary

Přidejte do svého šatníku kusy s jasnými a odvážnými geometrickými tvary. Rabanne miloval futuristické linie, které vytvářely vizuálně zajímavé siluety.

Přijmout módní estetiku Paco Rabanne do svého stylu znamená nebojácně experimentovat, otevřít se novým materiálům a tvarům a především projevit svou osobní odvahu a originalitu.

Foto: Profimedia.cz

Třásně jsou letos opět v módě.

Pánská podzimní móda ve znamení barev a textur

Styl

Zuzana Kubíčková předvedla vysokou krejčovinu v kulisách barokní knihovny

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sukně, Šaty, Kabelky, Šperky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám