Hlavní obsah

Zemřel populární návrhář Paco Rabanne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární módní návrhář španělského původu, který dlouhodobě žil a pracoval ve Francii, zemřel ve věku 88 let. V pátek o tom informovala skupina Puig, pro kterou návrhář pracoval.

Paco Rabanne a jeho modely na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Paco Rabanne, vlastním jménem Francisco Rabaneda Cuervo, se narodil 18. února 1934 ve španělském městě Pasaia. V letech 1953–1961 Francisco vystudoval v Paříži architekturu na École superieure nationale des Beaux arts. Cit k módě podědil po své matce, která pracovala jako krejčová v pobočce španělského módního závodu Cristóbala Balenciagy.

Na studia si přivydělával grafickými návrhy oděvů a začal spolupracovat s oděvními firmami.

Brzy na sebe upoutal pozornost excentrickými modely šatů. V šedesátých létech se stal již známým v oblasti francouzské módy.

Foto: Profimedia.cz

Paco Rabanne na archivním snímku z roku 1968

Roku 1966 založil svůj vlastní módní salón, přijal pseudonym Paco Rabanne. Ve stejném roce navrh svoji první kolekci, která byla vytvořená z do té doby nevšedních materiálů včetně plastů.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka Paka Rabanna

To způsobilo rozruch ve francouzském módním tisku a Rabanne se zapsal jako rebel a inovátor. Navrhoval oděvy i z dalších neobvyklých materiálů, jako je kov a papír a z textilií s třpytivou povrchovou úpravou.

KVÍZ: Poznáte nejznámější tváře ze světa módy?

Styl

Mezi jeho neslavnější modely ovšem patřily třpytivé šaty z drobných kovových plíšků, od kterých se odráželo světlo. Tyto šaty byly pak často k vidění na celebritách na nejrůznějších společenských akcích.

Foto: Profimedia.cz

Ikonické šaty složené z drobných plíšků od Paka Rabanna.

Jeho oděvy a parfémy se zařadily ke světové haute couture, staly se velmi oblíbenými po celém světě.

„Ne každý může být hvězdou. Musíte vědět, jak být chytří. Hlavní je mluvit o sobě, a odlišit se od ostatních. Nikdy nic nekopírujte,“ řekl studentům střední školy La Croix-Rouge ve francouzském Brestu v roce 2010.

Kromě návrhů oděvů Paco Rabane také maloval obrazy.

Podnikatel zemřel ve francouzské obci Portsall v Bretani na severozápadě Francie, kde dlouhodobě žil.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela Vivienne Westwoodová

Ve věku 81 let zemřela módní návrhářka Vivienne Westwoodová. Její módní dům v prohlášení na Twitteru uvedl, že zemřela „pokojně a obklopena svou rodinou“...

Výběr článků

Načítám