Článek
Bruce Willis |
---|
Suroviny: černý nebo zelený čaj Ahmad, brusinkový sirup (příp. marmeláda), tmavý cukr |
Postup: Do připraveného šálku nalijeme 2 dcl vroucí vody, vložíme sáček čaje a necháme 2-3 minuty louhovat. (Pro přípravu zeleného čaje necháme vodu 2 – 3 min. zchladnout na cca 80 stupňů.) Do hotového čaje přidáme brusinkový sirup, příp. 2 lžičky marmelády z brusinek. Před servírováním nerozmícháme, rozmíchá až host! Podle potřeby dosladíme tmavým cukrem. |
After Eight |
---|
Suroviny: mátový nebo černý čaj Ahmad, čerstvá máta, lžička tmavého cukru, kousek kvalitní čokolády |
Postup: Do šálku vložíme sáček mátového čaje, zalijeme horkou vodou a necháme 2-3 min. louhovat. Poté přidáme snítku čerstvé máty a zasypeme lžičkou tmavého cukru. Servírujeme s kouskem kvalitní čokolády. |
Horké jahody ve stylu Emila Dynybyla |
---|
Suroviny: 4 cl likéru Dynybyl Griotte, 1 cl čerstvé citrónové šťávy, 15 cl jahodového džusu, citrónová kůra |
Postup: Citrón dobře omyjte a kůru nastrouhejte najemno. Smíchejte se zbylými ingrediencemi a ohřejte v konvičce nebo přímo ve skle na horké nápoje. Drink nakonec ozdobte kouskem citrónové kůry. |
Melissa |
---|
Suroviny: 3 cl Grűnhof Bezinka, 2 cl citrónové šťávy, lístky meduňky, 2 dcl horké vody |
Postup: Do hrníčku/skleničky vhodíme lístky meduňky, nalijeme ostatní ingredience a na závěr zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžící, ozdobíme citrónem. |
Hot hof |
---|
Suroviny: 3 cl Grűnhof Černý rybíz, 1dcl brusinkového džusu, 1 dcl horké vody, citrónová tráva, 2 cl citrónové šťávy |
Postup: Citrónovou trávu nařízneme, jemně vylisujeme pomocí nože a vložíme do skleničky, nalijeme ostatní ingredience a zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžící, ozdobíme citrónovou trávou. |
Horký vaječný likér s kávovým sirupem |
---|
Na 4 porce: 100 ml vaječného likéru, 2 žloutky, 500 ml čerstvého mléka Kunín, 60 g hnědého cukru, kousek skořice, ½ vanilkového lusku, sirup, 1 lžíce rozpustné kávy, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 150 ml vařicí vody |
Postup: V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka. Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80° C. V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci. Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu, zalijeme horkým likérem. |
Kokosové latté s kardamomem a medem |
---|
Na 4 porce: 1 l čerstvého mléka, 100 g strouhaného kokosu, 2 - 3 lžíce medu podle chuti, 3 tobolky kardamomu, 4 x 50 ml silné kávy |
Postup: Kokos s vyloupaným kardamomem nahřejeme v pánvi při mírné teplotě, dokud nezačne zlátnout. Zalijeme polovinou mléka, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna vařit. Potom přilijeme zbylé mléko, vše společně necháme přijít téměř k varu, přecedíme a našleháme. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a počkáme, až se pěna usadí na povrchu mléka. Potom do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžíci a po ní do sklenice vlijeme horkou kávu. Podle chuti doplníme medem. Kdo chce, tak třeba ještě kokosovým likérem. |
Horká čokoláda s pomeranči |
---|
Na 4 porce: 800 ml čerstvého mléka, 100 ml smetany 30 % Kunín, 2 kusy skořice, 150 g hořké čokolády, 50 g hnědého cukru, 100 ml pomerančové šťávy, 2 plátky pomerančové kůry |
Postup: V rendlíku svaříme při nízké teplotě pomerančovou šťávu s cukrem na polovinu. V kastrůlku přivedeme k varu mléko a zvolna 10 minut povaříme s pomerančovou kůrou a skořicí. V dalším kastrůlku nahřejeme smetanu, přimícháme do ní rozlámanou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, vmícháme do ní postupně přecezené mléko a rozmícháme. Na dno nahřátých šálků nebo teplovzdorných sklenic rozdělíme pomerančový sirup, zalijeme čokoládou, a kdo chce, může přidat malé množství kvalitní brandy nebo rumu. |
Vánoční punč |
---|
Suroviny: 500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru (krystal), 3 pomeranče, 1 citrón, 2 hřebíčky, kousek skořice (celá) |
Postup: Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citrónovou šťávou a vše přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu.Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citrónu. |
Caro se zázvorovým sirupem |
---|
Suroviny: 2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro, 80 ml smetany na šlehání, 80 ml vody, 50 ml medu, 20 g zázvoru |
Postup: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky. Caro zalijeme horkou vodou ohřátou na 90 °C. Do sklenice nejprve nalijeme med se zázvorem, opatrně přilijeme připravené Caro, nastříkáme šlehačku a ozdobíme zbylými plátky zázvoru. |
Plum likér s čokoládou |
---|
Suroviny: 6 cl plum likéru, horká čokoláda, šlehačka |
Postup: Horkou čokoládu zalijte 6 cl plum likéru a dozdobte šlehačkou, případně sušenou švestkou. |
Hot Toddy |
---|
Suroviny: odměrka Jameson whisky, hnědý cukr, hřebíček, citrón na ozdobu |
Postup: Do poháru z varného skla nalijte odměrku whisky Jameson, doplňte lžící hnědého cukru, hřebíčkem a horkou vodou, nakonec ozdobte plátkem citrónu. |
Sladké pokušení |
---|
Suroviny: 4 cl likéru Cordial, 15 cl jablečného džusu, celá skořice, citrónová kůra |
Postup: Cordial s jablečným džusem prohřejte a slijte do šálku z varného skla, vložte celou skořici a zastříkněte citrónovou kůrou. |
Lavina
Suroviny: 4 cl Becherovky, 12 cl červeného vína, 4 cl vody, skořice, hřebíček, med, plátek citrónu
Postup: Tekuté ingredience zahřejte, přidejte med a doplňte skořicí, hřebíčkem a plátkem citrónu.
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz: