Hlavní obsah

Gurmánské Vánoce s vratnými kelímky pomáhají. I opuštěným kočkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za gastronomický ráj označují pořadatelé letošní pojetí brněnského adventního času s podtitulem Gourmet Vánoce - působí nejen výzdobou na oči, ale především skvělým vánočním menu na chuťové pohárky. I letos na všech vánočních tržištích funguje už zavedený systém Daruj Kelímek, který je přínosem nejen ekologii, ale pomáhá i potřebným.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Na každém adventním trhu v centru Brna jsou místa, kde může dárce vrátit zálohovaný kelímek a přitom si vybrat, kam chce svoji padesátikorunu poslat.

Článek

Stačí dopít svůj vánoční drink, odnést ho ke stánku Daruj Kelímek a rozmyslet se, na který z osmnácti dobročinných záměrů věnovat padesátikorunovou zálohu za vratný kelímek. Jak konkrétně tyto peníze pomáhají, může každý sledovat on-line na stránkách darujkelimek.cz.

V loňském roce lidé darovali celkem 56 867 kelímků, tím se vybrala částka 2 843 350 korun. I s transparentním účtem, kam mohli dárci také posílat peníze, se vybralo celkem 2 912 312 korun.

Dary pro kočky

Mezi obdarovanými byly nejen velké a veřejnosti známé neziskovky, ale například i charitativní kočičí spolek Kryšpín, jehož dobrovolníci se starají o kočky bez domova. Spolek Kryšpín trvale podporuje osm ověřených moravských útulků a tím téměř tisícovku koček v nouzi najednou.

Sběratelé, pozor. Brněnský orloj bude až do Vánoc vydávat raritní skleněnky

Vánoce

„Náš spolek loni získal krásných více než 233 tisíc korun. Pro nás je tato pomoc zásadní. Na rozdíl od ostatních neziskovek, které se projektu účastní, jsou pro ty zvířecí peníze od individuálních dárců často jediným zdrojem financí. Nedostáváme žádné peníze od státu, žádné granty, nemáme zaměstnance, jen dobrovolníky, ani firmy nás většinou nepodporují. Nebýt hodných lidí, kteří útulky dobrovolně a bez nároku na honorář provozují, a těch, kteří jim s tím finančně pomáhají, ocitly by se jen na jižní Moravě tisíce koček bez pomoci,“ popisuje situaci Lenka Němcová, zakladatelka a předsedkyně Charitativního kočičího spolku Kryšpín.

Stánky Daruj Kelímek budou fungovat až do 23. prosince.

Oceněný projekt

V úterý 28. listopadu udílelo v pražském Valdštejnském paláci Fórum Dárců prestižní ocenění. A zabodovalo i Brno právě jedinečným charitativním projektem Daruj Kelímek. Ten se umístil mezi třemi nejlepšími sbírkovými projekty minulého roku. Letos má navíc našlápnuto k ještě lepšímu výsledku než minulý rok.

Kde chtějí lidé trávit Vánoce? Vede Londýn, Praha je pátá

Cestování

Vánoční Vídeň láká na tradiční hrnky ve tvaru boty i srdci ověšený strom

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám