Hlavní obsah

Dobré víly: Objetí je více než hračka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voní tu jehličí, kokos, perníčky a smažená cibulka právě mířící pod maso do guláše. Servírovat se bude k obědu dětem, které na víkend obsadily jeden středočeský areál. Místo rodičů je vychovávají tety, strejdové v dětských domovech. „Chceme, aby si užily předvánoční atmosféru i mimo dětské domovy,“ líčí Angelika Nevěřilová z pražské organizace Dobré víly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Každý si mohl vyrobit to, co chtěl.

Článek

Organizace už roky pomáhá dětem, které nemají jednoduchý start do života. S dalšími dobrovolníky jim ukazuje, že k životu patří i dobré emoce, láska, rodina a pocit bezpečí.

V současnosti Dobré víly působí ve 13 dětských domovech. Většinou ve středních Čechách a v Praze. Hlásí se k nim přes sto dobrovolníků. Někteří z nich vyrážejí s dětmi také na pravidelné výjezdy, k nimž patří i adventní vyrábění v zimě, v létě zase týdenní tábor.

Angelika Nevěřilová založila neziskovku poté, co na začátku roku 2015 navštívila dětský domov. Chystalo se tam volejbalové utkání, do něhož chyběli dospěláci. „V Novém Strašecí jsem tehdy nechala své srdce,“ ohlíží se.

Hostitelská péče je cesta

Uvědomila si, že jí vadí, že děti, které nemohou být se svými rodinami, se cítí velmi osaměle. A rozhodla se s tím něco udělat. Založila organizaci, která pomáhá. Kromě vychovatelů tak mají i díky ní děti ve svém životě ještě Dobré víly.

„Přáli bychom si, aby každé dítě mělo vlastní vílu, člověka, který ho obejme. Naše motto zní: Objetí je více než hračka. Proto nedáváme dětem ani před Vánocemi dárky, ale dáváme jim sami sebe, naši pozornost a lásku,“ zmiňuje. Doplní, že k tomu všemu patří také pomoc s úkoly, doučování, čtení pohádky na dobrou noc…

Ostravský Dárek Jam pomůže matkám s dětmi i hladovějícím v Jemenu

Vánoce

Snaží se pomoci vychovatelům, kteří suplují rodiče, tam, kde oni nechtějí nebo nemohou. „Jsme realisté. Nejhorší jsou plané naděje. K těm před Vánocemi patří i ty, že si rodiče dítě vezmou na Vánoce domů. Je velmi smutné sledovat, když to nevyjde. To zklamání je obrovské,“ podotýká paní Angelika.

Jde to bez kupy dárků

Sama má s manželem dvě děti, tři další prošly jejich hostitelskou péčí. Záhy mi princip vysvětlí: „To si berete k sobě děti třeba na víkendy, na dovolenou, podnikáte s nimi výlety… Jinak ty naše si nás vybraly, postupně. Za což jsme všichni rádi. Rozšiřujeme jim možnosti, aby nezůstávaly jen v dětských domovech. Ony zase obohacují nás.“

Letos tak svátky stráví se dvěma z nich. Přijedou asi 25. prosince a pobudou až do začátku nového roku. A kolik doma nakonec rozdají dárků? „Nějaké budou, ale nepřeháníme to,“ podotkne s tím, že podobně nastavené to mají i Dobré víly.

„Je hezké, že lidé v tento čas chtějí poslat do domova nějaké materiální věci, ale je to jednorázová radost. Já to vždycky přirovnávám k fotbalovému míči. Ano, je hezký, ale když nemáte někoho, s kým si půjdete zakopat, je vám na nic,“ zmíní s tím, že je vždy lepší, když se dospělý dítěti věnuje přímo.

Vysvětlí mu například, že darovaný mobil je sice skvělá věc, ale vedle her se na něm dají dělat i jiné věci, třeba učit se jazyky.

Amerikánka? Jedinečný zážitek

Díky filmařům, hlavně režisérovi Viktoru Taušovi, si některé „jejich“ děti zahrály v připravovaném filmu Amerikánka.

„Tohle byl zážitek úplně pro všechny,“ konstatuje další dobrá víla, Tereza Šindlerová, která děti z domova v Mladé Boleslavi doprovázela společně s jejich dvěma „tetami“ na natáčení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Amerikánka se dočkala knižní podoby. Stojí za ní uznávaný fotograf Tomki Němec.

„Naše spolupráce s Amerikánkou ale nezačala filmem, jako první nám pomohlo divadlo. Pak přišla kniha fotografií Tomkiho Němce, která dává polovinu ze zisku Dobrým vílám, film byl až skutečně poslední. Společný pro všechny aktivity je jeden muž. Všechny naše děti, které se natáčení účastnily, tak milují režiséra Viktora Tauše, dělá s nimi neskutečné blbiny,“ uzavírá.

OBRAZEM: Amerikánka dostala knižní podobu

Kultura

Do projektu Strom splněných přání se letos zapojilo 48 dětských domovů

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dobré víly dětem, z.s.

Reklama

Související témata:
Dobré víly dětem

Výběr článků

Načítám