Hlavní obsah

Dárkem v podobě šperku neurazíte

Novinky, Eva Dvořáková

Šperky jsou vděčným a také často realizovaným vánočním dárkem. Proč? Pro muže je daleko jednodušší koupit pěkný a luxusní šperk, než si lámat hlavu s velikostí oblečení či vhodným pomocníkem do domácnosti. Podívejme se ale do historie. Kdy ženy objevily kouzlo zdobnosti šperků?

Foto: Profimedia.cz

Šperky ženu pod stromečkem rozhodně neurazí. Muži nejčastěji svým drahým polovičkám kupují prsteny.

Článek

Prvoplánově se ženy šperky nesnažily upoutat okolí, jejich funkce byla čistě praktická. Předchůdce dnešních broží držel ženám na těle kusy textilií jakožto improvizovaného oděvu.

„Zlatnictví, respektive výroba šperků patří mezi nejstarší řemesla vůbec. Lidé se zdobili a chtěli se líbit či odlišovat již od pravěku. Nejdříve přírodními plodinami a kůží, později se začali zdobit i zlatými a stříbrnými ozdobami. Zlatníci vyráběli šperky již ve starověkém Egyptě, Mezopotámii, staré Persii, Číně. Překrásné šperky se dochovaly i z antického Řecka. Vyjadřovaly moc a váženost člověka ve společnosti, ale od nepaměti byly a stále jsou hlavně symbolem lásky, úcty a díků,” říká retail manažerka české klenotnické značky ALOve Andrea Beranová.

Foto: ALOlove

Lidé nejčastěji kupují šperky s diamanty, které symbolizují nejen kvalitu, luxus, krásu, lásku a vášeň, ale vyjadřují i věčnost. Diamantové šperky jsou zároveň také vhodnou investicí a tudíž v takovém dárku lze perfektně skloubit krásné s užitečným.

Kleopatra se zdobila hady

Prvními materiály, ze kterých se ozdoby zhotovovaly, byly především ty, které se daly snadno získat. Šlo tedy především o přírodní druhy, tedy kosti, dřevo, zvířecí i lidské zuby, kamínky, ale i hlínu a kůži. Teprve později je vystřídaly kovy. Železo a měď brzy střídalo luxusnější zlato a stříbro. Zdokonalovaly se techniky a s nimi stoupala i atraktivita a zdobnost šperků.

Foto: Klenotnictví Rýdl

Tip pro pány: Chystáte se svou milou požádat o ruku? Romantická atmosféra Vánoc je k tomu přímo ideální. Vybírejte z široké nabídky zásnubních prstenů. Nosí se stříbro, zlato i platina. Levnější variantu nabízí prstýnky se zirkony.

„Historie šperku jako okrasného prvku je velmi dlouhá. Už v roce 46 před naším letopočtem dorazila egyptská královna Kleopatra do Říma ozdobena šperky ve tvaru hada, který fascinuje civilizace napříč historií téměř 2700 let jako symbol moudrosti a znovuzrození. I dnes jsou hadi velmi častým a oblíbeným motivem používaným na různých typech šperků,” říká Andrea Marešová, marketingová manažerka společnosti Bulgari.

Foto: Pandora

Zimní kolekci značky Pandora dominují modré tóny a barvy připomínající zimu.

Foto: Dyrberg Kern

Dyrberg Kern charakterizuje nadčasovost a smysl pro design. Jsou vhodné především pro moderní ženu 21. století.

Dnes je tomu ale jinak. Šperky se zdobíme, odvádíme pozornost od problematických partií, chceme se líbit, nebo zkrátka a dobře milujeme doplňky. Co se šperku týče, rozhodně jako dárek neurazí. Volit můžete dle finančních možností.

Je možné volit i levnější varianty doplňků, které sice neobsahují zlato a drahé kameny, nicméně pokud jsou nošeny s citem a elegancí, mohou vypadat více než luxusně.

Foto: Bulgari

Bulgari je velmi dobře známá firma specializující se na luxusní šperky s drahokamy.

Ženy nejvíce dostávají prsteny, náušnice si kupují samy

Společně se zdobností šly ruku v ruce i vánoční dárky, nebo dárky obecně. Podle Erica Halady z klenotnictví Halada jsou nejdarovanějším kamenem diamanty, dále jsou žádané safíry a smaragdy.

„Co se týče barev, stále převažuje bílé zlato, žluté zlato ale zažívá comeback a je stále více žádanější,” dodává Halada a říká, že muži ženám nejčastěji kupují prsteny, zatímco ženy samy sebe obdarovávají náušnicemi.

Foto: Halada

Klenotniství Halada sleduje rostoucí trend barevných drahých kamenů. ve svých kolekcích kombinují i stříbro se zlatem.

Je investiční diamant vhodným dárkem?

Už jste slyšeli pojem investiční diamant, ale stále přesně nevíte, o co se jedná? Vězte, že tímto drahým kamenem můžete vyřešit hned dvě věci: hodnotnou investici i dárek.

Investiční diamantové šperky se obvykle vyznačují tím, že obsahují minimálně jeden velký kámen (obvykle bílý nebo barevný diamant, ale výjimečné nejsou ani safíry, rubíny a další drahokamy). Jejich design je spíše nadčasový.

Foto: Alo Diamonds

Prsteny s růžovým, žlutým, modrým a bílým diamantem.

„Investiční diamantový šperk má oproti samotnému investičnímu diamantu tu výhodu, že jeho cenu neurčuje pouze aktuální hodnota suroviny na světových trzích. Na jeho hodnotě se, stejně jako u ostatních uměleckých děl, spolupodílí design a jedinečné zpracování od odborníků z renomovaných dílen,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel klenotnictví Alo Diamonds.

Investiční šperky se vyrábějí ručně podle osobitého a promyšleného návrhu buď v jednotlivých kusech, nebo v malých sériích. A právě Vánoce jsou vhodnou příležitostí pořídit takovýto šperk jako dárek, který přinese obdarované radost, a současně jsou v něm dobře uložené peníze.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám