Hlavní obsah

Betlém začínal stavět jako kluk, dnes mu pomáhají vnuci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se osmasedmdesátiletý Jan Monsport z Příbora na Novojičínsku poprvé zúčastnil stavění betlému v tamním farním kostele Narození Panny Marie, psal se rok 1961. Od té doby nechyběl ani jednou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Stavění betlému v Příboře

Článek

„Začínal jsem s otcem. Ten vzal službu zvoníka a k tomu taky stavění betlému. S tím mu pomáhali moji starší bráchové a v sedmnácti jsem se připojil i já. Od té doby jsem u toho pořád. Každý rok,“ popsal pan Monsport.

Během roku je betlém schovaný v kostele pod pavlačí. Postavený a nazdobený se v chrámu objeví vždy jen pár dní před Vánocemi a zůstane tam až do Hromnic. Podle Monsporta, jenž je při stavění betlému už řadu let tou hlavní osobou, v něm za 61 let nic nepřibylo.

„Jen se muselo vždycky něco opravit. Jednou domečky, podruhé hory. Ty se opravovaly vícekrát, protože jsou sádrové. Domečky se zase několikrát natíraly. A letos příborský řezbář pan Beran restauroval všechny figurky,“ vysvětlil s tím, že domečky opravuje s rodinou. Přesné stáří betlému z příborského kostela není známé. Jasné je, že pochází minimálně z roku 1890, protože onen letopočet mají na sobě dvě figurky.

Historický z Třeště, arabský s mešitami nebo miniaturní ve skořápce. Zámek Hořovice vystavuje sbírku betlémů

Vánoce

„Nejtěžší je postavit základ. Dovézt stromy do kostela, bývá jich přibližně 14, dostáváme je z městských lesů, postavit je a nazdobit. Teprve potom se staví samotný betlém. Nejprve hory, pak domečky a figurky naposled,“ nastínil někdejší příborský místostarosta, kterému dnes s betlémem pomáhají zejména synové s rodinami. Pro 12 až 14 lidí je to práce zhruba na osm hodin. „Když jsou lidi, je to v pohodě,“ pousmál se Monsport.

Na otázku, co pro něj znamená stavění chrámového betlému i po jednašedesáti letech, odpověděl bez rozmýšlení.

„Je to radost, že můžeme betlém připravit pro veřejnost, která se taky přijde během Vánoc na něj podívat. Postavit betlém přece patří k Vánocům. A Vánoce, to je radost!“ uzavřel.

U Prahy je vystaven 14metrový betlém ze současnosti. Nechybí v něm čert jako Superman ani lehká děva

Vánoce

FOTO: Muzeum Karlova mostu hostí unikátní italské betlémy

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám