Hlavní obsah

Zvýšení morálky? Rusové udělali z 58. armády gardovou a poslali ji zpět do první linie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil 58. vševojskovou armádu, jejíž jednotky čelí ukrajinské ofenzívě v Záporoží, čestným přídomkem gardová. Zastupuje vyčerpané divize výsadkářů a je opět v první linii, uvedl Institut pro studium války (ISW). Čestný přídomek „gardová“ dostala 26. září, uvedlo ministerstvo obrany.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci se samohybnou houfnicí M109 Paladin

Článek

Nyní má 58. armáda za úkol bránit ukrajinskému postupu. Její 70. a 71. motostřelecký pluk z 42. motostřelecké divize se zapojily do protiútoků u Novoprokopivky. Podle jednoho z ruských vojenských bloggerů se Ukrajinci už dostali k severnímu okraji této vesnice, jiné zdroje to však zatím nepotvrdily.

Jiný blogger naopak tvrdí, že se 25. září podařilo vojákům z této armády Ukrajince vytlačit od Novoprokopivky a několik jich zajmout.

V každém případě to znamená, že se jednotky z 42. motostřelecké divize 58. gardové vševojskové armády vrátily do první linie, ze které byly staženy do Tokmaku v půlce srpna. Jde o jeden z mála případů, kdy je doložena rotace ruských jednotek.

Nyní však musejí příslušníci této armády nahrazovat vyčerpané vojáky z elitní 7. a 76. vzdušné výsadkové divize, které už nedokázaly čelit ukrajinským útokům ve směru od Orichivu přes Robotyne.

Institut pro studium války však uvádí i druhou možnost, proč jsou opět v první linii - Ukrajinci při postupu na jih dosáhli míst, kde jsou dislokovány.

ISW dodal, že měsíc odpočinku nestačí pro plné obnovení sil. Nasazením boji oslabeného 70. a 71. pluku ruské velení riskuje jejich další vyčerpání. Zvlášť když pokrývají oblast od Novoprokopivky až k Tokmaku. I když je možné, že mezi Novoprokopivkou a Tokmakem působí i jiné jednotky, které nebyly zatím pozorovány, ISW to považuje za nepravděpodobné.

Udělení čestného přídomku „gardová“ má zřejmě zvýšit morálku vojáků, aby odhodlaněji bojovali, když jsou nyní gvardějci.

Wagnerovci se vrátili bojovat na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám