Hlavní obsah

Ukrajina zveřejnila nové záběry útoku vodním dronem na Kerčský most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské zpravodajské služby poskytly stanici CNN exkluzivní a dosud nezveřejněné záběry z útoku vodního dronu na Kerčský most v polovině července. Je to zároveň poprvé, co se civilní kontrarozvědka (SBU) k útoku přihlásila.

Foto: Reuters

Kerčský most

Článek

Vodní dron, který zasáhl Kerčský most, je výsledkem několikaměsíční práce, která započala krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu z února 2022. Šéf kontrarozvědky Vasyl Maljuk uvedl, že se jedná o jedinečný vynález SBU, který dostal jméno „Sea Baby (mořské dítě)“.

„Do výroby těchto dronů se nezapojila žádná soukromá společnost. Pomocí těchto dronů jsme nedávno provedli úspěšný zásah na Kerčský most, velkou výsadkovou loď Oleněgorskij Gorňak v Novorossijsku i tanker SIG,“ potvrdil Maljuk.

Ukrajinská kontrarozvědka poskytla CNN záběry z červencového útoku na Kerčský most. Na snímcích je vidět obrazovka pilota dronu jen několik okamžiků předtím, než Sea Baby dopravilo 850 kilogramů výbušnin na jeden z betonových pilířů mostu.

K útokům se Ukrajina většinou veřejně nehlásí. Cílem SBU je zřejmě upozornit Moskvu na hrozbu, kterou tyto nové drony představují. „Pracujeme na několika operacích, včetně těch v černomořských vodách. Mohu vám slíbit, že to bude vzrušující. Především pro naše nepřátele,“ dodal tajemně Maljuk.

Šéf kontrarozvědky v rozhovoru také potvrdil, že Ukrajina stojí i za prvním útokem na Kerčský most z loňského října. K případu ale neposkytl další detaily. Tehdy na mostě explodoval nákladní vůz, následkem čehož tři lidé zemřeli a část mostu se zřítila.

Kerčský most otevřel ruský prezident Vladimir Putin s velkou pompou v roce 2018. Jeho cílem bylo spojit Rusko s okupovaným Krymem. Kyjev tuto stavbu vnímá jako nelegální a během války se stala legitimním cílem ozbrojených sil.

Útoky na lodě i mosty. Ukrajinci převzali iniciativu a jdou si pro svůj Krym

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám