Hlavní obsah

„Žijeme ve světě plném lží.“ Peskov chce ověřit záběry, na kterých Rusové uřezávají hlavu Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu uvedl, že chce prošetřit hodnověrnost videí, na kterých mají Rusové uřezávat hlavu ukrajinskému vojákovi. Záběry jsou podle něj drastické, ale dodal, že „žijeme ve světě plném lží“.

Foto: ČTK

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Samozřejmě se jedná o příšerné záběry. Prvně ale musíme ověřit jejich autenticitu. Potom můžeme řešit, zda je to pravda, nebo ne. A pokud ano, kde a kým k tomu došlo. Žijeme ve světě plném lží, takže je důležité ověřit pravost těchto videí,“ citoval deník Izvestija Peskova.

Ten reagoval na videa, která se objevila minulý týden na sociálních sítích. Rusové na nich mají uřezávat hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle Institutu pro studium války je navíc podobných případů více. Poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak slíbil, že viníci budou pohnáni k zodpovědnosti.

Zabíjení, znásilňování matek před očima dětí, rabování. Obhájkyně lidských práv popisují ruské zločiny

Válka na Ukrajině

Ukrajinské orgány se pokoušejí zjistit totožnost oběti, uvedla náměstkyně ministryně obrany Hanna Maljarová na svém účtu na Telegramu: „Děláme vše, aby se zjistila totožnost zemřelého. Všichni musíme pochopit, že identifikace člověka z videa, navíc za takovéto situace, je mimořádně složitý úkol.“

Vyzvala, aby se všichni zdrželi spekulací, kdo to je, mimo jiné z ohledu k pozůstalým. Kvůli nim by se podle ní také nemělo video dál šířit.

Shodou okolností téměř přesně před rokem v ruské státní televizi probíhala diskuse, v níž zákonodárce Alexej Žuravljov reagoval, že denacifikaci je třeba provádět odstřelením či urváním hlavy.

S jeho slovy souzněla i moderátorka pořadu Olga Skabejevová. „Denacifikace se obvykle provádí srážením hlav,“ řekla.

Jako islámští teroristé. Rusové se děsivým způsobem chlubí řezáním hlavy Ukrajince

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám