Hlavní obsah

Zelenskyj propustil Zalužného z armády ze „zdravotních důvodů“. Uniformu smí nosit dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z armády byl oficiálně propuštěn Valerij Zalužnyj, který byl až do počátku února vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil. Příslušný dekret nyní zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Valerij Zalužnyj na archivním snímku

Článek

Tamní ministerstvo zahraničí přitom už v březnu informovalo, že hlava státu schválila kandidaturu Zalužného na post ukrajinského velvyslance v Británii. O měsíc později ukrajinská média oznámila, že Londýn jeho jmenování přijal.

Zelenského dekret nicméně mluví o tom, že Zalužnyj byl z armády propuštěn ze „zdravotních důvodů“ a má nadále právo nosit vojenskou uniformu. Ukrajinská média podotýkají, že Zalužného vojenská komise shledala nezpůsobilým vojenské služby, ačkoliv touto prověrkou ještě loni v zimě bez problémů prošel.

Zalužnyj bude velvyslancem ve Spojeném království

Evropa

Zalužnyj byl poté dán takzvaně „k dispozici“ ministerstvu obrany, v rámci armády mu však nebyla nabídnuta žádná funkce odpovídající jeho zkušenostem a kvalifikaci. Už v březnu přitom web Ukrajinská pravda psal, že za takových podmínek se Zalužnyj rozhodl opustit řady armády sám.

Novým vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny jmenoval Zelenskyj v únoru generálplukovníka Oleksandra Syrského, který byl od srpna 2019 velitelem ukrajinských pozemních sil. Na začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 velel obraně Kyjeva, v září 2022 ukrajinské protiofenzivě v Charkovské oblasti.

Kličko: Odvolat Zalužného byla šokující chyba

Evropa

Výběr článků

Načítám