Hlavní obsah

Zelenskyj opět připustil stažení z Bachmutu, zatím ale není na pořadu dne

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek při návštěvě Polska opět připustil možnost, že by se ukrajinští vojáci stáhli z Bachmutu, aby unikli obklíčení. Zatím to však podle něj není nutné. Popřel, že by Rusové měli Bachmut pod kontrolou.

Boje v Bachmutu pokračují (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Pro mě je nejdůležitější neztrácet naše vojáky a přirozeně, když by nastal okamžik ještě žhavějších událostí a hrozilo by nebezpečí, že bychom ztratili naše vojáky v obklíčení, tak tam generálové sáhnou k adekvátnímu rozhodnutí,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci.

Podle něj však ještě taková situace nenastala, i když vojáci v Bachmutu čelí složité situaci, uvedla agentura Reuters. Že Ukrajinci neopouštějí Bachmut, potvrdil také majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. „Je třeba jasně říci, že nepřítel nikam neodchází. Organizovali obranu uvnitř města, poté v oblasti výškových budov v západní části Bachmutu,“ uvedl na Telegramu.

Zelenskyj uvedl, že i když ukrajinští vojáci občas v Bachmutu mírně postoupí, často jsou hned zatlačeni zpět ruskými silami: „V některých čtvrtích Bachmutu jsou úspěchy a postupujeme. Nebo nejsou a vracíme se na pozice.“

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) připustil, že úsilí ukrajinských vojáků brání Rusům v dalším postupu, protože je drží stále na jednom místě. Bachmut se snaží Rusové ovládnout od června loňského roku, aby se jim otevřela cesta na Slovjansk a Karamtorsk. Není však jasné, jakou cenu za to Ukrajinci platí, to se podle analytiků z ISW ukáže až později.

Ruský postup

ISW potvrdil, že ve středu dosáhli Rusové dalších úspěchů, když se jim podařilo postoupit severně od města u dva kilometry vzdáleného Chromove a na severozápadu u 11 km vzdálené Orichovo-Vasylivky, což potvrdily záběry, které se podařilo lokalizovat.

Příslušníci Wagnerovy skupiny se podle ruského vojenského bloggera s pseudonymem Rybar opevnili u stadionu místního Metallurgu a ovládli přilehlou školu číslo 11. Ruské jednotky se dál snaží odříznout Bachmut od nedalekého Časiv Jaru, aby dále ztížily zásobování obránců.

Rusové nejen masivně ostřelují Bachmut z raketometů Grad, ale také u něj nasadili systémy TOS-1V, které vypalují rakety s termobarickými hlavicemi. Objevila se i videa.

Navzdory tomu, že se některá místa ovládnutá Rusy podařilo lokalizovat a i ISW přiznal, že wagnerovci ovládli centrum města, náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová to označila za pouhou propagandu, která má podlomit odhodlání obránců. Něco takového však podle ní není možné: „Nepřítel není schopen psychologicky působit na rozhodování našeho velení v bachmutském směru, stejně jako není možné demotivovat naše vojáky.“

Faktem ale je, že ani ukrajinská strana už nemluví například o obraně závodu AZOM, kde tento týden ostřelovala pozice nepřítele, ani o jiných místech u Bachmutu, která v minulých týdnech bránila.

Rusové dobyli centrum Bachmutu, potvrdil ISW

Válka na Ukrajině

Nad Bachmutem vlaje ruská vlajka, tvrdí Prigožin. Kyjev to popírá

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám