Hlavní obsah

Nad Bachmutem vlaje ruská vlajka, tvrdí Prigožin. Kyjev to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské vedení popřelo tvrzení šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, podle kterého její bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvěsili ruskou vlajku, a město tak z právního hlediska dobyli. Mluvčí ukrajinské armády řekl, že Rusové mají k dobytí Bachmutu „velmi daleko“ a že boje kolem sídla jeho samosprávy pokračují.

Foto: Prigozhin Press Service, Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin, majitel Wagnerovy skupiny

Článek

„Z právního hlediska byl Bachmut dobyt,“ uvedl Prigožin ve videu zveřejněném na telegramovém kanálu nazvaném Prigožinova tisková služba. Odkud pochází, nelze ověřit.

„Nepřítel je soustředěn v západních částech (města),“ připustil Prigožin trvající přítomnost ukrajinských obránců ve městě, o které se už osm měsíců vedou tvrdé boje.

Řekl také, že vlajka údajně vlající na budově bachmutských úřadů je věnována památce válečného blogera Vladlena Tatarského, který zahynul v neděli při atentátu v Petrohradu.

Sestřelili jsme nad Bachmutem ruský bombardér, chlubí se Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ukrajinská strana jeho tvrzení popřela. „Bachmut je ukrajinský a nic se jim (Rusům) získat nepodařilo. Mírně řečeno jsou od toho velmi daleko,“ řekl dnes podle agentury Reuters Serhij Čerevatyj, mluvčí východního uskupení ukrajinských sil.

Ukrajinský generální štáb v neděli večer uvedl, že „nepřítel svůj útok na Bachmut nezastavil“ a že ukrajinská obrana město dále drží a odráží ruské útoky. Dnes nad ránem pak znovu konstatoval, že se ukrajinským vojákům podařilo odrazit řadu nepřátelských útoků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Reuters připustil, že boje o město jsou i nadále zvláště těžké, ale ani náznakem nedal najevo, že by Bachmut padl.

Agentura poznamenává, že šéf Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Prigožin v minulosti uváděl tvrzení, která se ukázala jako nepravdivá.

Ruské ministerstvo obrany se zatím k poslednímu vývoji bojů v Bachmutu nevyjádřilo, píše agentura DPA.

Ruské jednotky se Bachmut snaží dobýt dlouhé měsíce v rámci svého úsilí o obsazení celé Doněcké oblasti, která je součástí východního průmyslového srdce Ukrajiny - Donbasu. Osmiměsíční boje o Bachmut jsou zřejmě nejdelší a pravděpodobně i nejsmrtonosnější bitvou války.

Generální štáb ukrajinské armády v minulém týdnu připustil, že ruské síly u Bachmutu postoupily. Ukrajinští vojáci ale podle něj celkově drží obranné linie.

Zelenskyj: Bachmut nesmí padnout, válka je jako koláč

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám