Hlavní obsah

Zelenskyj je ostuda Židů a jeho armáda je bez šance, vzkázal Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj není Žid, je ostudou židovského národa. Na ekonomickém fóru v Petrohradě to v pátek prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Už od dětství mám mnoho židovských přátel. Říkají mi: Zelenskyj není Žid, je to ostuda židovského národa,“ prohlásil ruský prezident, načež v sále podle ruských médií zazněl potlesk.

Ukrajince následně označil za neonacisty a podle serveru RBK uvedl, že za druhé světové války bylo na území Ukrajiny zavražděno 1,5 milionu Židů. „Jak to lze popírat?“ ptal se Putin, zatímco se v sále podle serveru Meduza promítaly dobové záběry nacistických hrůz z Polska a Ukrajiny.

Summit přiblíží Ukrajinu k NATO, pozvánku ale nedostane, řekl Stoltenberg

Svět

Dojdou jim zbraně

Podle agentury Reuters Putin také tvrdil, že Ukrajina nijak nepostupuje ve své protiofenzivě, a chválil vlastní armádu, proti které prý ta ukrajinská „nemá žádnou šanci“.

„Hlavní je, že nejsou úspěšní v žádné z oblastí,“ řekl Putin na adresu ukrajinské armády s odvoláním na ruské vojenské velení. Armáda země, kterou ruská vojska loni v únoru napadla, pak podle něj má „obrovské ztráty; v porovnání s ruskou armádou až více než jedna ku deseti. To je fakt,“ řekl Putin v odpovědi na otázku na ekonomickém fóru.

Podobná tvrzení z oblasti konfliktu nelze nezávisle ověřit.

Kyjevu západní země vojensky i jinak pomáhají od počátku ruské agrese. Ukrajinská armáda, částečně vybavená západní technikou, nyní na několika místech přešla do ofenzivy s cílem osvobodit Ruskem okupované území.

Ukrajinští představitelé uvádějí, že postupují v oblasti fronty na východě a jihu země. Své vojenské ztráty Kyjev oficiálně nezveřejňuje. Moskva od začátku své invaze do sousední země několikrát uvedla, že přišla o tisíce vojáků, podle pozorovatelů jsou ale tato čísla mnohonásobně vyšší.

Putin chválí kondici ruské ekonomiky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám