Hlavní obsah

Bez elektřiny je po ruském řádění víc než deset milionů Ukrajinců. V Kyjevě sněžilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že momentálně je bez elektřiny více než deset milionů Ukrajinců, tedy přibližně čtvrtina populace válčící země. Výpadky jsou důsledkem ruských útoků na ukrajinskou energetiku.

Sníh v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

„Opět jsou havarijní vypnutí elektřiny k doplnění těch plánovaných, sloužících ke stabilizaci situace. V této chvíli je bez elektřiny více než deset milionů Ukrajinců,“ řekl Zelenskyj s tím, že nejvíce je postižena Vinnycká, Odeská, Sumská oblast a Kyjev. „Děláme vše, aby se dodávky elektřiny vrátily k normálu,“ dodal prezident.

Objem výpadků byl ve čtvrtek v Kyjevě tak veliký, že představoval „rekord všech dob“, uvedl podle ukrajinských médií Serhij Kovalenko, ředitel firmy YASNO, která je dodavatelem elektřiny v metropoli. Vypínání ale nezávisí na dodavatelích. „Když létají rakety nad hlavou, nikdo neví, kdy se podaří dodávky elektřiny obnovit,“ dodal na vysvětlenou.

Foto: John Leicester, ČTK/AP

Blackout v Kyjevě (17.listopadu 2022)

Zatímco v Kyjevě ve čtvrtek poprvé sněžilo, ruské vzdušné útoky za pomoci střel a dronů na energetická zařízení pokračovaly a vyžádaly si životy nejméně sedmi lidí a dvě desítky zraněných, napsala agentura AP. Zesílení ruských náletů na ukrajinskou energetiku a další civilní cíle dala do souvislosti s ruskými porážkami na bojišti, naposledy ústupem z Chersonu na jihu Ukrajiny.

Rusové zahájili palbu na vlastní vojáky ve člunu

Válka na Ukrajině

Rusko v úterý 15. listopadu podniklo zatím nejrozsáhlejší útok raketami, cílem byly především energetické objekty. Následné výpadky dodávek elektřiny postihly celou Ukrajinu, připomněl list Ukrajinska pravda.

Foto: John Leicester, ČTK/AP

V Kyjevě poprvé sněžilo. Na snímku buskeři u místního památníku

Kreml podle tohoto deníku mezitím přiznal, že chce útoky na ukrajinskou infrastrukturu donutit prezidenta Volodymyra Zelenského k jednáním. Deník citoval vyjádření mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina, který ve čtvrtek před novináři podle agentury Interfax prohlásil, že raketové údery na Ukrajinu jsou zaměřeny na takovou infrastrukturu, která „přímo či nepřímo souvisí s jejich vojenským potenciálem“. Nedostatek elektřiny a tepla v mnoha ukrajinských oblastech je podle Peskova důsledkem i toho, že kyjevské úřady odmítají vyjednávat.

Média: Kreml přiznal, že chce útoky na infrastrukturu donutit Kyjev k jednáním

Válka na Ukrajině
Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Sníh v Kyjevě

Reklama

Výběr článků

Načítám