Hlavní obsah

Rusové zahájili palbu na vlastní vojáky ve člunu

Palba do vlastních řad neboli friendly fire je palčivým problémem všech armád světa a v nepřehledných konfliktech k ní zákonitě často dochází. K jedné takové došlo i při ústupu z Chersonu, kdy skupina vojáků měla zlikvidovat čluny v přístavišti, zřejmě aby nemohly být použity k diverzním akcím. Jeden z vojáků střelbu natočil.

Rusové na člunu se dostali pod palbu vlastních vojáků.Video: Twitter @wartranslated

 
Článek

Nahrávku zveřejnil twitterový účet stránky Wartranslated, který se zabývá překlady videí a rozhovorů týkajících se konfliktu na Ukrajině.

Není jasné, kdy přesně k palbě do vlastních řad zachycené na nahrávce došlo, je však maximálně pravděpodobné, že to bylo v době, kdy se okupační vojska z města stahovala nebo byla téměř stažena.

Vojáci na nahrávce likvidují čluny zakotvené u pravého břehu. Jeden granátem, druhému chtějí rozstřílet motor. Jenže pak se z Rusy stále okupovaného druhého břehu ozve střelba. Jeden z vojáků ve člunu je raněn.

Rusové na ústupu poničili i most u Kachovské přehrady

Zahraniční

„Nestřílejte! Jsme naši,“ volají vojáci a snaží se na člunu dostat do bezpečí. Nahrávka končí v okamžiku, kdy člun směřuje ke břehu. „To je Cherson, pitomče,“ zakřičí ještě jeden z vojáků.

Není jasné, jaký byl další osud posádky. Zda a jak se jim podařilo dostat se na druhý břeh. I když bylo stažení z Chersonu plánované, neznamená to, že by zvládli překročit řeku Dněpr všichni ruští vojáci.

Podle neoficiálních ruských i ukrajinských zpráv na sociálních sítích řada ruských vojáků skončila v zajetí nebo byla jejich těla nalezena v řece, když se ji pokoušeli překročit těsně před postupujícími ukrajinskými silami.

V Chersonu zavládla euforie, lidé slaví v ulicích

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám