Hlavní obsah

Původně jsme chtěli Ukrajinu vyřešit mírovými prostředky, prohlásil Putin v projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko se snažilo vyřešit situaci na Ukrajině mírovými prostředky, prohlásil prezident Vladimir Putin v úterním projevu k ruskému federálnímu shromáždění. Válku „začali oni“, prohlásil s tím, že Rusko používá sílu, „aby to zastavilo“.

Putinův projev k ruskému federálnímu shromážděníVideo: Reuters

 
Článek

„Moskva udělala vše, co bylo v jejích silách, aby problém vyřešila mírovou cestou. Byla trpělivá, ale za jejími zády se připravoval jiný scénář,“ řekl Putin a pokračoval: „Byli to oni, kdo začali válku. A používáme sílu, abychom to zastavili,“ řekl.

Podle něj v letech 2014 až 2015 došlo k mnoha pokusům o útok na Donbas, ale „všichni předstírali, že se nic neděje“.

Jednání o dodávkách zbraní a protivzdušné obrany byla, jak poznamenal ruský prezident, vedena ještě před zahájením speciální vojenské operace, jak se v Rusku invaze na Ukrajinu nazývá. „Divadlo vojenských operací bylo zvládnuto dlouho před prvním krokem Moskvy,“ uvedl Putin.

Foto: Turar Kazangapov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Západ podle Putina neskrývá, že chce s Ruskem navždy skoncovat a konflikt na Ukrajině chce změnit na globální. Západ potom obvinil z rozdmýchávání konfliktu.

„Je nemožné porazit Rusko na bojišti, takže provádějí stále agresivnější informační útoky. Neustále lžou, nepřestávají útočit na naši kulturu, na ruskou pravoslavnou církev,“ uvedl.

„Nikdy nebudeme jako Kyjev a západní elity. Nebudeme si vyřizovat účty s těmi, kteří udělali krok stranou. Ať to zůstane na jejich svědomí. Hlavní věc je, že jim občané dali morální vysvědčení,“ řekl Putin. Poděkoval Rusům za jejich odvahu a odhodlání. „Jsme hrdí na to, že naši lidé zaujali principiální postoj ke speciální vojenské operaci a podpořili naše akce na ochranu Donbasu,“ řekl Putin.

Rusko po sjednocení s Donbasem podle prezidenta „zesílilo“. „Teď jsme zase spolu, což znamená, že jsme se stali ještě silnějšími. A uděláme vše, abychom do našich zemí vrátili mír. Naši hrdinové za toto bojují. Bojují za naše předky, za budoucnost dětí a vnoučat, za sjednocení našeho lidu,“ řekl Putin a oznámil minutu ticha za padlé.

Vyzval také k podpoře rodin vojáků padlých během konfliktu na Ukrajině. „Nesnesitelně těžké je to pro manželky a rodiče. Naší povinností je podporovat rodiny, které ztratily své blízké,“ zdůraznil prezident. Putin navrhl vytvořit zvláštní fond, který bude v takových situacích poskytovat komplexní cílenou podporu.

Putin: Západ chce, aby Rusové trpěli

Hlavní úkolem je podle prezidenta zahájit masovou výrobu nových zbraní.

Západ se podle Putina snaží rozdrtit ruskou ekonomiku a chce, aby Rusové trpěli, ale „iniciátoři sankcí proti Rusku se trestají sami“, řekl prezident. Ruská ekonomika je podle jeho slov silnější, než si západ myslel a oznámil dosažení ekonomické stability.

„Rusko se nemusí klanět a žebrat o peníze v zahraničí,“ řekl.

Putin připomněl slova Pjotra Arkaďjeviče Stolypina, ministerského předsedy Ruska v letech 1906 až 1911. „Při obraně Ruska se musíme všichni spoji v úsilí, povinnostech a právech na podporu jednoho historického nejvyššího práva, práva Ruska být silné.“

Foto: Sputnik, Reuters

Ruští zákonodárci připravení vyslechnout výroční projev Vladimira Putina

Mám se omluvit, jinak nedostaneme zbraně, vzteká se šéf wagnerovců

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám