Hlavní obsah

Začal poslední summit lídrů EU za českého předsednictví. Řeší se strop na plyn a peníze pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek dopoledne zahájili v Bruselu vrcholnou schůzku, na níž budou debatovat o cestě z energetické krize či o další pomoci Ukrajině. Český premiér Petr Fiala se na posledním summitu během končícího půlročního předsednictví EU chce pokusit přiblížit ke schválení cenového stropu pro plyn a k schválení balíčku obsahujícího 18 miliard eur (asi 440 miliard korun) na podporu Kyjeva. Pomoc Ukrajině nyní kvůli nesouhlasu s globální firemní daní blokuje Polsko.

Foto: Kancelaria Premiera/Twitter

Český premiér Petr Fiala s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a polským premiérem Mateuszem Morawieckým

Článek

Předsedající summitu Charles Michel krátce před začátkem jednání prohlásil, že vidí naději na konečné schválení pomoci Ukrajině, kterou po stažení dřívějšího maďarského veta začala blokovat právě Varšava.

„Je to významný signál solidarity a podpory,“ řekl šéf Evropské rady o balíku 18 miliard, z něhož by Ukrajina měla dostávat půjčky celý příští rok.

Lídři by podle Michela uvítali i schválení nové sady sankcí proti Moskvě, na jejíchž podrobnostech se však státy zatím zcela nedohodly. „Myslím, že se to může podařit, ale budeme na tom muset v následujících hodinách ještě pracovat,“ řekl Michel s odkazem na jednání velvyslanců unijních zemí, které se má ve čtvrtek konat souběžně se summitem.

Kanada ruší výjimku ze sankcí, která umožňovala opravu turbín pro Nord Stream 1

Ekonomika

Na úvod summitu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na dálku popsal svým unijním kolegům aktuální potřeby země bránící se pokračující ruské agresi. Podle Michelova vyjádření hovořil mimo jiné o ukrajinském mírovém plánu. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že bude s Moskvou jednat o míru, pokud ruští vojáci opustí všechna ukrajinská území. „EU je připravena podpořit ukrajinskou iniciativu,“ uvedl na Twitteru Michel.

Prvním tématem jednání je ovšem hledání společné reakce na masivní americké subvence pro firmy. Debatě dominuje americký investiční plán v hodnotě 369 miliard dolarů (8,67 bilionu Kč), jehož prostřednictvím chce vláda ve Washingtonu zajistit daňové úlevy a pobídky pro americké firmy.

Země EU se však obávají negativních dopadů na vlastní společnosti a chtějí USA přimět k ústupkům. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona hodlají ve čtvrtek političtí vůdci pověřit Evropskou komisi, aby začátkem roku předložila plán na společnou reakci.

Šéfové států a vlád povedou debatu také o energetické krizi a stropu na ceny plynu, jehož schválení se v posledních dnech pokouší dotáhnout do konce české předsednictví. Fiala před jednáním prohlásil, že se pokusí přiblížit schválení balíčku energetických opatření, které závisí právě na shodě o omezení cen plynu.

EU se opět nedomluvila na cenovém stropu pro plyn. Shoda je ale blízko, tvrdí Síkela

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám