Hlavní obsah

Chovají se k Srbům jako k dobytku, viní ruské velitele elitní odstřelovač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbský elitní odstřelovač Dejan Berić, který verbuje Srby do ruské armády, si začal na sociálních sítích otevřeně stěžovat na ruské velitele pluku, v němž zahraniční žoldáci na Ukrajině slouží. Chovají se prý k Srbům „jako k dobytku“. Berić je známá figura: do protistátních aktivit na Ukrajině se zapojil už po ruské anexi Krymu. Tehdy tam působil po boku ruského fitness trenéra Alexandra Frančettiho, který byl později souzen v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Dajan Berić (uprostřed) na sjezdu strany Spravedlivé Rusko - Patrioti - Za pravdu, květen 2023

Článek

Naverbovaní Srbové bojují v jednotce Volk, která spadá pod 119. pluk ruských výsadkářů z Rjazaně. Podle Beriće „velitelé označují Srby za cigány“ a dotazují se, proč vlastně přijeli bojovat na Ukrajinu. Neposkytují jim dostatek zbraní, mají si je ukořistit v boji. V případě, že se vzepřou, jsou postihováni, biti.

„Když odmítli (v takových podmínkách) bojovat a žádali o přeřazení, označili je za válečné zločince, vyhnali všechny včetně nemocných na mráz a nechali je tam několik dní bez jídla a vody,“ napsal Berić, kterého cituje ruskojazyčná BBC.

V pondělí vojenská policie nutila Srby podepsat doznání, že jsou špioni, uvedl také. „Dnes ráno tam přijela vojenská policie, vešla do zemljanky, střílela do vzduchu. Vojáky bili pažbami, některým rozbili hlavy (…) Bojím se o životy těchto lidí,“ napsal na síti VKontaktě elitní srbský verbíř, který se sám pohybuje nelegálně na ukrajinském území už od roku 2014.

Po boku ruského trenéra s minulostí v ČR

„Deki (Dejan Berić) byl členem mojí skupiny. Díky němu se podařilo zadržet poměrně početnou skupinu extremistů, jedenáctičlennou. Bylo to hodně těžké,“ komentoval Berićovo působení na východě Ukrajiny ruský trenér Frančetti v propagačním videu na Youtubu už v roce 2015.

Pražský soud zrušil zprošťující verdikt nad Rusem obžalovaným ze zapojení do anexe Krymu

Krimi

Sám Frančetti žijící v ČR byl později zadržen a před pražským městským soudem čelil žalobě za založení organizované zločinecké skupiny k páchání teroristického útoku. Hrozilo mu 15 let vězení, soud jej osvobodil. Původní zprošťující rozsudek poté zrušil odvolací Vrchní soud v Praze, muž ale mezitím z Česka odjel.

Srb Berić se v Rusku těší přízni Kremlu, stal se mimo jiné pověřenou osobou ruského prezidenta Vladimira Putina před chystanými letošními prezidentskými volbami.

Foto: Profimedia.cz

Zadržený Rus Alexandr Frančetti, jehož vydání žádala Ukrajina, v doprovodu eskorty v jednací síni pražského městského soudu

Srbsko dodalo Ukrajině zbraně, tvrdí uniklé dokumenty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám