Hlavní obsah

Rusové nás chtějí zaplavit masou nevybavených žoldáků, líčí ohledávač mrtvol

Ukrajinský ohledavač mrtvol působící v Charkovské oblasti v úterý řekl novinářům, že z ošacení a obutí padlých vojáků usuzuje, že minimálně část ruské armády sužuje mizerné materiální vybavení. Může to podle něj znamenat, že frontu začínají zaplavovat narychlo naverbovaní žoldáci. Ve čtvrtek na to upozornila agentura Reuters.

Chtějí nás zaplavit masou nevybavených žoldáků, líčí ukrajinský ohledavač mrtvolVideo: Reuters

 
Článek

„Nejsou řádně oblečeni. Postrádají základní vybavení. Mnozí z nich nemají armádní boty, oficiální vojenské uniformy,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný člen jednotky, která ohledává těla nalezených padlých Rusů.

„Namísto toho nosí civilní ponožky, longjohny (podvlíkačky - pozn. aut.) a často taky civilní boty. Hodně jich má i civilní svetry. Víme ale, že bojují v řadách ozbrojených sil Ruské federace, protože používají její maskování,“ dodal.

Horší vybavení a částečné civilní ošacení je nicméně možné přisuzovat i tomu, že se může jednat o separatisty ze samozvaných lidových republik v okupované části Ukrajiny, kteří bojují po boku regulérní ruské armády.

Wagnerovcům se nedaří dobýt Bachmut, přiznal Prigožin

Válka na Ukrajině

„V poslední době jsem si všiml, že mrtvá těla většinou nepatřila řádným vojákům. Jsou sem povoláváni členové nějakých soukromých vojenských skupin, jako jsou wagnerovci, kterých je v Ruské federaci hodně,“ uvedl ohledávač mrtvol.

„Nezdá se ale, že by byli dobře vybaveni. Spíš nejsou vybaveni vůbec. Jsou jako lidská masa, kterou sem posílají, aby nás přečíslila,“ dodal muž, kterému v jednotce říkají „právník“.

Identifikaci zabitých ruských bojovníků podle Ukrajinců znemožňuje fakt, že u nich jejich živí kolegové nezanechávají identifikační známky ani doklady.

Z fronty v posledních týdnech nepřicházejí zprávy o výraznějších průlomech. Ukrajinská rozvědka nicméně tento týden informovala, že očekává ruský útok a novou ofenzivu, a to ze severu či jihu nebo obou směrů.

Ukrajinské letectvo a pozemní síly za poslední den zasáhly 24 míst soustředění ruských jednotek a odrazily nepřátelské útoky, vedené hlavně ve směru na Bachmut v Donbasu na východě země, tvrdí ukrajinský generální štáb v ranním hlášení.

Současně varoval, že nebezpečí ruských vzdušných útoků trvá po celé Ukrajině.

Na domky Ukrajině poslali čtenáři Práva a Novinek přes půl milionu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám