Hlavní obsah

Za odchod by zahraniční firmy měly platit dobrovolný příspěvek, vymysleli v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zahraniční firmy z „nikoli přátelských zemí“ by při opuštění svých ruských aktiv měly ruským úřadům zaplatit „dobrovolný příspěvek“ ve výši pěti procent své tržní hodnoty, napsal v pondělí na svém webu Kommersant s odvoláním na zápis z jednání vládní podkomise pro kontrolu zahraničních investic, zveřejněný na webu ministerstva financí.

Foto: Profimedia.cz

IKEA, podobně jako řada dalších západních podniků, zastavila maloobchodní prodej a výrobu v Rusku krátce po zahájení invaze

Článek

Podkomise jednala ještě na začátku března.

Z dokumentu vyplývá, že v případě prodeje svých aktiv se slevou menší než 90 procent by nerezidenti měli do státního rozpočtu přispět nejméně pěti procenty ze své tržní hodnoty. V případě, že sleva přesáhne 90 procent, pak by příspěvek měl činit nejméně deset procent.

Dříve se předpokládalo, že příspěvek bude v jakémkoliv případě činit deset procent z hodnoty transakce, připomněl Kommersant.

Ještě loni v březnu ruská vláda přijala pravidlo, podle kterého transakce ruských společností s občany a firmami z nikoliv přátelských zemí musí být schváleny vládní komisí pro zahraniční investice. Podle posledních změn se souhlas komise vyžaduje při následných prodejích či převodech cenných papírů.

Řada západních firem se stáhla z Ruska poté, co ruská vojska loni v únoru na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tak nejhorší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Západ zareagoval uvalením sankcí proti Rusku a podporou Ukrajiny.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak minulý měsíc uvedl, že během války jen devět procent z téměř 1500 světových firem opustilo ruský trh.

PŘEHLEDNĚ: Které západní firmy z Ruska úplně odešly a které tam stále působí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám