Hlavní obsah

Z ukrajinských přístavů vyplulo dalších šest lodí s obilím

Z ukrajinských černomořských přístavů ve čtvrtek ráno vyplulo šest lodí s nákladem obilovin. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Lodě exportují zemědělské produkty ze země napadené ruskou armádou na základě dohody pod záštitou OSN a Turecka. Tento týden situaci zdramatizovalo Rusko, které od dohody odstoupilo kvůli údajnému ukrajinskému útoku na ruskou flotilu. Ve středu ale Moskva oznámila, že dohodu opět začne plnit.

Foto: ČTK

Lodě v Bosporu

Článek

„Po obnovení obilné dohody vyplulo z ukrajinských přístavů šest lodí. Tím celkový počet lodí, které se vydaly z přístavů, dosáhl 426 a množství vyvezených obilovin překročilo 9,7 milionu tun,“ řekl podle agentury Anadolu turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Akar tak potvrdil, že vývoz obilí plně funguje. V minulých dnech hrozilo, že další cesty lodí s ukrajinskými zemědělskými produkty ohrozí postoj Moskvy, která v pondělí oznámila, že od dohody odstupuje. Tvrdila, že jde o reakci na sobotní útok dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu.

Ve středu dal ruský prezident Vladimir Putin pokyn, aby se Rusko k plnění dohody vrátilo. Podle něj Rusko dostalo záruky, že se útok na Černomořskou flotilu nebude opakovat. Ani během dnů, kdy Rusko plnění dohody pozastavilo, se ale námořní transport obilí bezpečným koridorem přes Černé moře nezastavil a pokračoval dál.

Velitelé z Azovstalu nemají v Turecku stání. Chtějí bojovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám