Hlavní obsah

Wagnerovci u Bachmutu byli zničeni, vystřídali je výsadkáři, tvrdí ukrajinští velitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory velkým ztrátám Rusové nepřestávají na východě Ukrajiny útočit, uvádí ukrajinský generální štáb. Nejprudší boje se odehrávají ve směru na Lyman a Bachmut.

Z Bachmutu zbyly jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

„Nepřítel neustále útočí. Jak se mění počasí, má velký vliv na bojeschopnost, morálku a životní podmínky každého vojáka,“ popisuje situaci velitel Volodymyr Nazarenko. Pro boje u Bachmutu má jediný výraz: „Je to peklo“.

Domnívá se, že žoldáky z Wagnerovy skupiny, kteří byli podle jeho slov „téměř úplně zničeni“, nahradili ruští výsadkáři. S jeho názorem souhlasí také Denys Jaroslavskyj, velitel ukrajinských obránců Bachmutu. Připustil, že velmi dobře vycvičené ruské jednotky nyní posilují útočně skupiny „wagnerovců“ v rámci neustávajících snah obklíčit město.

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) upozorňují, že střídání vyčerpaných ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny regulérními jednotkami ruské armády zřejmě odložilo vyvrcholení ruských útoků u Bachmutu, a tak boje o toto východoukrajinské město pokračují.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinské bojové vozidlo v ulicích Bachmutu na konci lońského prosince

Rusové mohou Bachmut dobýt, ale ukrajinské velení může zavelet k ústupu, aby se vyhnulo přílišným ztrátám, míní experti z ISW. Připouštějí, že ruské ministerstvo obrany střídá žoldnéře u Bachmutu pravidelnými jednotkami a přemisťuje je na jih Ukrajiny možná i proto, aby prezentovalo ruské vojenské velení jako jediného vítěze bitvy o Bachmut, pokud ovšem Rusové nakonec město opravdu získají.

Analytici: Rusko posiluje armádu na Donbasu a chystá se na ofenzívu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám