Hlavní obsah

Analytici: Rusko posiluje armádu na Donbasu a chystá se na ofenzívu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda se připravuje na ofenzívu, kterou spustí v Luhanské oblasti během následujících měsíců, tvrdí američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW). Rusko masivně získává zbraně a munici a také posiluje jednotky na Donbasu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Země podle institutu masivně získává zbraně a munici, ať už nákupy v zemích, jako je Írán, nebo Severní Korea, ale také zvýšením domácí výroby. Rusko by mohlo mobilizovat až 200 tisíc vojáků, předpokládají analytici institutu. Podle jejich názoru je proto nejpravděpodobnějším vývojem v konfliktu na Ukrajině ofenzíva v nadcházejících měsících.

Ruské jednotky zatím pokračují v pozemních útocích podél celé frontové linie v Doněcké oblasti a získávají menší územní zisky u Bachmutu.

Analytici institutu také poukazují na to, že Rusko a Írán nadále usilují o prohloubení ekonomických vazeb. Íránská státní média oznámila, že Írán a Rusko vytvořily přímé finanční komunikační kanály mezi íránskými bankami a více než 800 ruskými bankami.

NATO musí dodat těžké zbraně na Ukrajinu, hrozí ruská ofenzíva, varuje Stoltenberg

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám