Hlavní obsah

Wagnerovci nám předali tisíce tun zbraní, tvrdí ruská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Wagnerova skupina předala ruské armádě několik tisíc tun zbraní. Dodávka má obsahovat více než dva tisíce kusů vojenského vybavení, mezi které patří „stovky tanků“ a „dva a půl tisíce tun munice“. Informuje o tom britský deník The Guardian, podle kterého tento krok dokazuje, že se Moskva snaží dostat Prigožinovi povstalce pod svou kontrolu.

Foto: Profimedia.cz

Wagnerovci předávají ruské armádě zbraně

Článek

Předání zbraní bylo podle britského deníku předmětem dohody mezi Lukašenkem a Prigožinem. Tento krok tak má naznačovat, že se šéf wagnerovců snaží plnit alespoň některé aspekty této dohody.

Po ukončeném povstání navíc Vladimir Putin prohlásil, že Wagnerova skupina bude v Rusku rozpuštěna a že její bojovníci mohou podepsat smlouvu s ministerstvem obrany, odejít do Běloruska, nebo se vrátit domů.

S tím koresponduje i zpráva ze středy, že někteří žoldnéři Wagnerovy skupiny se budou podílet na cvičení běloruských vojáků.

Wagnerovci mají cvičit běloruskou armádu

Válka na Ukrajině

Prigožinovo povstání

Vzpoura šéfa wagnerovců začala 23. června kvůli „obnově spravedlnosti v armádě i v celém Rusku“. Hlavním důvodem měly být nesrovnalosti mezi Prigožinem a ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, se kterým si nerozuměl již delší dobu.

Na Prigožina byl krátce po ohlášení vzpoury vydán zatykač samotným Putinem, ten jej ovšem po uzavření dohody s Lukašenkem stáhl.

Dohoda s Lukašenkem

Běloruský diktátor se s Prigožinem dohodl, že když ukončí tažení na Moskvu, zajistí jemu i wagnerovcům bezpečnostní záruky.

Šéf wagnerovců měl také souhlasit s přesunem do Běloruska, kde se podle samotného Lukašenka měl 27. června skutečně nacházet. O dva dny později se ale Prigožin měl sejít s Putinem v Kremlu.

Několik dní poté se také osobně objevil v ruském Petrohradě, kde si vyzvedl zbraně, které mu při prohlídkách jeho nemovitostní zabavily ruské úřady. Pro ně si měl podle ruského serveru Fontanka přijet s ochrankou v autě BMW řady 7, které bylo ještě doprovázeno autem Land Cruiser.

Kde se Prigožin nachází teď, není jasné. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova ale dohoda o „přesídlení“ do Běloruska „zůstává aktivní“.

Wagnerovci mají cvičit běloruskou armádu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám