Hlavní obsah

Vzpoura v Dnipru: policisté nechtějí k bojové jednotce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti zařazení do bojové jednotky se v Dnipru vzbouřili policisté z pluku speciálních sil z Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Velení ukrajinské policie se rozhodlo pluk rozpustit a všechny jeho příslušníky podle listu Ukrajinska pravda převést do útočné brigády.

Zástupce šéfa police Oleksandr Facevyč

Článek

„Ti, kteří převelení odmítnou, budou propuštěni od policie a současně dostanou předvolání na vojenskou správu,“ uvedl dále podle Ukrajinské pravdy zástupce šéfa police Oleksandr Facevyč.

Pluk speciálních sil podle něj přestane existovat. „Všichni příslušníci pluku bez výjimky budou převeleni do brigády Ljuť (česky zuřivost),“ řekl. „Policie plní úkoly při obraně státu jako součást ozbrojených sil,“ připomněl Facevyč. „Může se stát, že dojde i na další personální změny a vytvoříme roty pro plnění specifických úkolů,“ dodal.

Ukrajinska pravda připomněla, že minulou sobotu se na sociálních sítích objevilo video ze shromáždění policistů v Dnipru, na němž odmítali do brigády Ljuť vstoupit.

Foto: DDUVS

Heslem útočné brigády Ljuť je „Proměň svou zuřivost ve zbraň“.

„Co to má znamenat? Policista si rozhoduje, co chce a co nechce? Tady budu bránit (vlast), a tady nebudu?“ obrací se na videu k policistům jejich nadřízený Volodymyr Bohonis. Ti mu ale odpovídají, ať jim jde sám příkladem. Autor videa, bývalý poslanec Ihor Mosijčuk, tvrdil, že policisté, kteří se vzbouřili proti nadřízeným, byli ochotni bojovat na frontě, což už dokázali loni v létě, ale jen v řadách své jednotky.

Útočné brigády vznikaly před loňskou ukrajinskou ofenzivou. Byly většinou složené z dobrovolníků. Ofenziva však nevedla k zásadní změně situace na frontě.

Putin plánuje do konce roku 2026 dobýt Charkov a Dnipro

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám