Hlavní obsah

Všechny Ukrajince zabít jako tohohle, předváděl se s lebkou v ruce proputinovský veterán v ruském baru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem koluje video, na kterém muž s lebkou v ruce prohlašuje, že Ukrajina musí být vyhubena celá. Podle komentářů má jít o ruského žoldnéře Igora Manguševa, lebka pak má patřit jednomu ze zabitých ukrajinských obránců. Mangušev v nenávistném projevu hlásá, že válka nemůže skončit, dokud nebude vyhubena celá ukrajinská idea.

Foto: Twitter, Bez zdroje

Igor Magnušev se předvádí publiku s lebkou ukrajinského obránce.

Článek

„My žijeme, ale tenhle chlap už ne, ať shoří v pekle,“ říká Mangušev směrem k lebce v ruce v úvodu videa, které se odehrává v neznámém ruském baru. „Nejsme ve válce s lidmi z krve a masa, jsme ve válce s idejí, Ukrajina je antiruský stát, “ pokračuje.

Podle Manguševa je potřeba celou Ukrajinu zničit. „Kdybychom byli ve válce s lidmi, mohli bychom se dohodnout na míru. My jsme ale ve válce s ideologií, proto musí být zabiti všichni. Jako tenhle muž,“ řekne a pozvedne lebku. „Pravděpodobně nechtěl ležet poblíž Azovstalu,“ pokračuje na konci videa. „Neměl štěstí, z jeho lebky uděláme pohár,“ dodal.

Nelze potvrdit, kde a kdy byl záznam pořízen, ani komu lebka patřila. Video nicméně sdílí řada osobností s důrazem na použitou rétoriku proputinovského veterána.

Vyzývá k zabíjení civilistů

Na svém telegramovém účtu Mangušev vyzývá k zabíjení civilistů. Mimo jiné na svůj profil směrem k Ukrajincům napsal: „Zapálíme vaše domy, zabijeme vaše rodiny, vezmeme vám děti a vychováme z nich Rusy.“

Mangušev, jenž se ve skutečnosti jmenuje Reimer, je šéfem nacionalistického hnutí Světlé Rusko a zakladatelem soukromé armády E.N.O.T. Corp., která má údajně vazby na FSB, uvedl britský Daily Mail. Má 14letou dceru.

Vystoupením s lidskou lebkou porušil článek 244 trestního zákoníku Ruské federace o hanobení ostatků zesnulých. Jako válečný zločin to hodnotí i mezinárodní právo.

Rusové se již dříve dohodli s Ukrajinci na výměně zabitých těl vojáků z obou stran. Těla ukrajinských vojáků, která přivážejí Rusové, jsou podle Oleny Tolkačové, vedoucí služby Azovští andělé, ve velmi špatném stavu. Azovští andělé dohlíží na výměnu těl padlých vojáků z Azovstalu.

Podle ní jsou mnohá těla znetvořená, popálená a vykazují známky mučení. Často není možné je vizuálně identifikovat, a musí tak proběhnout analýza pomocí DNA. Mnoho těl je z Mariupolu a okolí, někdy se objevují i těla z jiných okupovaných měst. O situaci informoval server Euromaidan Press.

Reklama

Výběr článků

Načítám