Hlavní obsah

Vrchním velitelem ruských leteckých sil se stal Viktor Afzalov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve středu jmenovalo do funkce vrchního velitele ruských leteckých sil generálplukovníka Viktora Afzalova. Ten tak nahradí Sergeje Surovikina, kterého Moskva v úterý odvolala. Informuje o tom list Ria Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Surovikin

Článek

„Bývalý šéf ruských vzdušných a kosmických sil Sergej Surovikin byl nyní zbaven funkce, zatímco generálplukovník Viktor Afzalov bude dočasně vykonávat funkci vrchního velitele leteckých sil,“ uvedl pro list Ria Novosti zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

O odvolání Surovikina v úterý informoval ruský novinář Alexej Venediktov, který na Telegramu uvedl, že zároveň s funkcí velitele vzdušných sil přišel i o post zástupce náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který je i velitelem ruských operací na Ukrajině.

Ruská stanice RBK uvedla, že byl Surovikin „uvolněn z funkce kvůli převedení na jinou práci“. Již dříve však další zdroj uvedl, že by Surovikin měl být „na krátké dovolené“.

Jak uvedla agentura Reuters, Surovikin si díky ruské vojenské intervenci v syrské občanské válce vysloužil přezdívku „generál Armagedon“.

Loni v říjnu byl přitom pověřen vedením ruských vojenských operací na Ukrajině, v lednu mu ale byla tato funkce odebrána ve prospěch Gerasimova a Surovikin se tehdy stal jeho zástupcem, kterým už ale od úterka není.

Generál Surovikin jako velitel ruského letectva končí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám