Hlavní obsah

Voda z přehrady zkomplikovala situaci ruských jednotek, zaplavila první linii zákopů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda valící se z protržené Kachovské přehrady zničila první linii obrany ruských okupantů na východním břehu Dněpru, napsal washingtonský Institut pro studium války. Zvlášť těžce byly postiženy pozice v Holé Prystani a Oleškách. Navíc Rusové přišli o pozice, ze kterých mohli ostřelovat Cherson raketomety Grad.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Voda z Dněpru zaplavila okupovanou Korsunku

Článek

Olešky, Hola Prystan, Kozača Lahera a Dnipjrjany jsou skoro celé pod vodou, která vystoupila místy až do výše prvního patra nebo po střechu, uvedl ruský vojenský bloger Rybar. Někde stoupla hladina až o deset metrů, ale klesla už o tři.

Olešky a Hola Prystan byly místy hlavního soustředění ruských vojsk bránících levý břeh Dněpru, uvedl ISW. Rusové je navíc používali k ostřelování Chersonu a nedalekých vesnic, které Ukrajinci osvobodili loni.

Voda zaplavila dlouhou řadu zákopů u Pidstepného proti ústí řeky Inhulec. Ruští vojáci se podle zpráv na sociálních sítích nestačili včas stáhnout a místy museli vyšplhat na stromy. Na místě také museli zanechat neupřesněné množství těžké techniky.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na svém twitteru zveřejnil video, které podle něj natočil ruský válečný zpravodaj.

„Ruští vojáci se zachraňují před povodní, sedí na stromech. A to je známá věc – Rusko si neváží životů, vlastní vojáky nevyjímaje,“ napsal k tomu.

Stažení Rusů

Mluvčí ukrajinského velitelství Jih Natalija Humeňuková sdělila na svém telegramovém účtu, že ruské jednotky se musely stáhnout: „Jednotky okupantů stáhly své síly a prostředky podle toho, jak voda stoupla, do vzdálenosti pět až 15 kilometrů.“

Rusové sice i po poškození přehrady pokračovali v ostřelování Chersonu, zejména jednoho ze supermarketů, ale některé osvobozené ukrajinské obce už nejsou v dostřelu jejich dělostřelectva. Salvové raketomety Grad mají dostřel asi 20 kilometrů.

„Ruská armáda je nucena stáhnout své jednotky dále k novému břehu, který je posunutý o několik kilometrů. To by mělo ulehčit celkovou situaci s ostřelováním pravého břehu,“ dodala Humeňuková podle stanice Suspilne.

Pro nás je to výhoda, tvrdí Rusy dosazený správce

K poškození přehrady došlo v úterý. Zatímco Ukrajinci z něj viní Rusy, Rusové ukazují na Ukrajince.

Rusy dosazený správce Chersonské oblasti Vladimir Saldo ale tvrdí, že zaplavení oblasti na dolním toku Dněpru je pro Rusy výhodné, protože komplikuje Ukrajincům přechod přes řeku. Ukrajinské předsunuté jednotky už operovaly na levém břehu.

„Z vojenského hlediska to pracuje operačně a takticky pro ruské síly, poškodili tím (Ukrajinci) sami sebe,“ řekl Saldo v pořadu moderátora Vladimira Solovjova.

„Naše ozbrojené síly nyní mají otevřený prostor, přes který mohou vidět, kdo a jak se snaží překročit řeku Dněpr,“ dodal Saldo, i když je jasné, že ztráta vybudovaných obranných pozic je komplikací a stáhnout se do podle něj výhodných pozic mohli i tak. Vůbec také nezmínil ztráty techniky.

Poznamenal také to, že Ukrajinci už nemohou postupovat po hrázi.

Záběry z dronu na zaplavené oblasti v ChersonuVideo: AP

Hladina vody v Kachovce klesla pod „mrtvý bod“

Válka na Ukrajině

Neviditelná smrt. Životy po protržení Kachovské přehrady ohrožují i spláchnuté miny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám